Hamarosan itt a karácsony, és azon gondolkoztam, vajon milyen alternatívát tudnék kitalálni a hagyományos mákos és diós beiglire. Azt hiszem sikerült, és állíthatom, hogy sokkal egyszerűbb, gyorsabb, mint a sült változat.
A nyers beigli elkészítése némi előkészülettel is jár, ugyanis a gyümölcslapokat már jó előre meg lehet aszalni, hűtőben sokáig eláll. Én 16-18 lapot szoktam egyszerre csinálni, feltekerem őket, alufóliában elteszem a hűtőszekrénybe, és amikor eszembe jut megtölteni őket, akkor csak előveszem.
Nyers beigli
“tészta”: gyümölcslapok
2 banán
4-5 szem alma
kevés víz
pici citromlé
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a banánnal együtt apró darabokra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt sűrű masszává turmixoljuk. Aszalógép tálcáján szétterítjük (vagy légkeveréses villanysütő tepsijében), és 5-6 órán át 40 fokon aszaljuk. A fenti mennyiségből 2 tálca lesz. A sütőben a legalacsonyabb fokozatot állítjuk be, és az ajtót kicsit nyitvahagyjuk. Időnkét kézzel lehet ellenőrizni a hőfokot, ha melegebb, mint egy lázas gyerek homloka, akkor nyitni kell a sütő ajtaját, ha hűvösebb, akkor a rést lehet kisebbre venni. Ez így egy kicsit bonyolultnak hangzik, de nem annyira az. A legjobb persze az aszalógép.
Amikor már leválik a lapról (használhatunk sütőpapírt is), akkor megfordítjuk, és még 1 órát szárítjuk. Minden lapot kettévágunk, ez lesz a beigli alapja.
A gyümölcslapokat bármilyen édes töltelékkel meg lehet tölteni, nyár elején az epres banános a sláger!
Mák töltelék:
15 dkg mák
2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)
pár csepp citrom, kevés citrom héja
csipet só
Dió töltelék:
15 dkg dió
2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)
pár csepp citrom, kevés citrom héja
csipet só
A töltelékhez a mákot és a diót megdaráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Vigyázni kell, hogy a massza ne legyen se túl kemény (mert akkor nem tudjuk kenni) és ne legyen túl híg sem (mert akkor eláztatja a gyümölcslapokat). Ha szükséges kicsi vizet is tehetünk hozzá. Édesítőszernek használhatunk steviát, ebben az esetben több víz kell. A citrom héjával vigyázni kell, a citromot alaposan meg kell mosni, még akkor is, ha a bio piacon vettük.
Ha készen van a töltelék, akkor összefogunk két lapot, rákenjük a tölteléket, és szépen feltekerjük. A mákos beiglinél én csak egy lapot használtam, és úgy tűnt, hogy a töltelék “megette” a tésztát, így ajánlom, hogy ennél a receptnél 2 lapot használjunk.
Ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc!
Jó 1-2 órát állni hagyni, hogy a töltelékből a nedvesség felpuhítsa a lapokat és könnyebb legyen szeletelni és enni is.
Nagyon köszi a segítséget!
Szia Zsuzsa! Ha csak gyümölcsöt turmixolsz össze víz nélkül, akkor pont jó lesz az állaga. A kiszárított lap rugalmas lesz, nem törik. Kb. fél cm vastagságban érdemes kiteríteni. Egy nagy tálcára kb 50 dkg gyümölcsmassza kerül.
Kedves Gitta! Nagyon tetszik a gyümölcslapos recepted, mindenképpen szeretném kipróbálni. Milyen állagúnak kell lennie a masszának aszalás előtt? Honnan látom, hogy elég sűrű vagy éppen túl sűrű-e? És milyen vastagon érdemes szétteríteni a masszát? És még van egy utolsó kérdésem: nem törik könnyen a lap feltekeréskor? Előre is nagyon köszi a válaszod!
Kedves Pál, várom a jelentkezését, Gitta (gitta@wisoft.hu)
Üdvözletem… egészségügyi okok miatt kell átálnom a nyers étkezésre és ezzel kapcsolatban lenne néhány személyes kérdésem…. amennyiben lehetséges privát üzenetben kérdezni.. tisztelettel .Nagy Pál
Szia Bog!Tapasztalatom nincs, mert nálunk a mákos még születése napján elfogyott :), a diós pedig tegnap, tehát nem volt ideje megromlani. Attól is függ, mennyire lett lédús, mert a régebbi tapasztalataim alapján, egy nyers étel minél szárazabb, annál tovább eláll.
Szia Gitta!És mondd csak, meddig áll el ez a finomság? Bogi
Köszönöm!
Csatlakozom, ez nagyon klassz!!!
Azta, nem semmi! Hogy mik vannak…!:-) Nagyon ügyes vagy!