Gitta nyersétel blogja

Nyers lecsó ünnepnapra


Láttátok a “Lecsó” című rajzfilmet? A franciák cukkínit is tesznek a lecsóba, és valami rettenetes neve van: ratatouille. Engem ez a film inspirált egy ünnepi asztalra illő nyers lecsó elkészítéséhez.


Hozzávalók 4 személyre:
A szószhoz:
4 szem szép paradicsom
1 kaliforniai (vagy más, de piros színű paprika)
1 evőkanál apróra vágott aszalt paradicsom (ha neked egyben van, akkor 2-3 darab)
2 evőkanál frissen facsart citromlé
édesítés: 1 teáskanál agavé, vagy pár csepp stévia, vagy egy beáztatott datolya
só ízlés szerint, az aszalt paradicsom is sós, sózásra a paradicsom áztató levét használd!
pici chilli por, ha valaki csípősen szereti (az én férjem igen :))

A lecsóhoz:
2 kisebb cukkíni
3-4 szem paradicsom
1-1 különböző színű és fajtájú paprika
1-2 fej szép lilahagyma
pár csepp hidegen sajtolt olaj (pl. oliva)
szárított oregánó, friss petrezselyem levél


A szószhoz a hozzávalókat simára turmixoljuk. Nagyon fontos az íze, mert ez lesz a lecsó alapja. Legyen elég sós, elég savanyú és elég édes! (és elég csípős!)

Ha egyben készítjük el, akkor egy nagyobb tál alján egyenletesen elterítjük a szószt. A lecsóhoz valókat nagyon vékony karikákra vágjuk, és szép sorban, váltakozva egymás fölé-mellé rétegezzük a szósz tetejére.


Ha tányérokra készítjük el (ahogy én csináltam), akkor a tányér aljára tedd a szószt, és a tányérban szépen körben rétegezzük a hozzávalókat.

Mindkét esetben a végén megszórjuk szárított oregánóval, meglocsoljuk egy pár csepp olajjal, díszítjük petrezselyem levéllel.

Ezt ajánlom nem nyers evőknek sültek, egyéb főtt ételek mellé!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    Szia Bogi!Igen, ebből kimaradt a padlizsán. A padlizsánt jól be kell pácolni, nyersen csak úgy fogyasztható. Nekem a lecsó neve még mindig jobban tetszik. A ratatouille -lel az is a bajom, hogy nem tudom, hogyan kell kiejteni.

  2. sbogi says:

    Franciahonban ahány ház, annyi ratatouille. Talán a cukkíninél is fontosabb alapeleme viszont rendszerint a padlizsán. És a neve… igazán gyönyörű, legalábbis egy francia szakos tanárnak 🙂

  3. Gitta says:

    Szia Fruzska!A filmben is betették a sütőbe… Szerintem felesleges, mert nyersen is nagyon finom. Ha megsütöd, akkor talán jobban kell sózni.

  4. Fruzska says:

    Nagyon guszta de én még nem ettem nyersen a cukkinit. Meg sem merem próbálni. Nem fáj a hasunk tőle? Nagyon sok van a kertemben, nem tudom mit készítsek belőle. De jó ötletnek tartom, én betenném a sütőbe.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!