Ez a brokkolis egytálétel, amit vittem a potluck-ra, már szerepel – ITT – a blogon. Mégis úgy érzem, hogy olyan jól sikerült (akik ott voltak, megerősíthetik az állításomat), hogy érdemes még egyszer, itt is hivatkozni rá.

Mostanában, mondjuk minden másnap ezt eszem, hol brokkolival, hol karfiollal. Cukkínivel, vagy karalábéval, sárgarépával vagy újhagymával. Variálom a zöldségeket, és variálom a magszószt. Hol kesudió az alap, hogy normál dió vagy tökmag, vagy vegyesen. Nem lehet megúnni.
És így nézett ki már a potluck-on, kesudiós-diós magszósszal:
Biztosan el tudjátok képzelni, kívül lágy és krémes, belül friss és ropogós. A szósz kellemesen fűszeres, a zöldségek pedig az eredeti ízüket mutatják, az összhang tökéletes.
Zöldségek:
1/2 brokkoli
1 piros kaliforniai paprika
1 fehér hagyma
(de lehet karfiol, karalábé, cukkíni, káposzta, sárgarépa, zeller, újhagyma, stb…)
1 kanál szójaszósz, pár csepp olaj
Szósz:
1 csésze kesudió és magyar dió keveréke (vagy bármilyen olajos mag, amit szeretsz)
1 csésze tiszta víz
1/2 sárgarépa (ha kihagyod, akkor egy pici édesítőszert tegyél bele)
1 kanál citromlé
fűszerek: só, paprika, bors, fokhagyma, kömény (vagy kész fűszerkeverék)
A potluck-ra készen kapható fűszerkeveréket használtam, az IZ-TÁR márkanevű “sült csirke” elnevezésűt. (nem tartalmaz tartósítót és mesterséges anyagokat…) Volt egy kis ellenérzésem a neve miatt, de annyira jól összeválogatott, és harmonikus ízhatású fűszerkeverék, hogy bátran ajánlom mindenkinek!
A zöldségeket összevágtam, meglocsoltam egy kanál szójaszósszal, és egy kevés oliva olajjal, kézzel jól beledolgoztam. A szószhoz valókat turmixgépben simára kevertem, majd ráöntöttem a szószt a zöldségekre. Nagyon egyszerű.
Hétköznapra ajánlom: este elkészíted az öntetet, ez a mennyiség 2-3 adag zöldségre elég. Reggel frissen összevágsz 1 adagnyi zöldséget, ráöntöd a szószt, és már mehetsz is vele munkába. Kitűnő ebéd.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: