Gitta nyersétel blogja

Citrom torta


Kitűnő nyári édesség, nem csak finom, de üdítően frissítő, és elég nehéz abbahagyni.
Ez a mennyiség egy kisebb tortaformához elég, így kicsit vastag lett az alap is és a töltelék is. Ha nagyobb tortaformát használsz, akkor megnövelheted a mennyiségeket, vagy ugyanezekkel az arányokkal egy vékonyabb, alacsonyabb tortát fogsz kapni.

Alap:
1 csésze áztatott, szárított dió
1 csésze datolya apróra vágva,
1 evőkanál kakaópor
pici só
Töltelék:
3 közepes avokádó
3 citrom leve
½ csésze agavé szirup (vagy méz)
2 evőkanál kókusz olaj
1 evőkanál psyllium husk

A tetejére:1 csésze kesudió
1 evőkanál agavé szirup
1/2 csésze víz

Az alaphoz először a diót durvára daráljuk, majd a datolyával és a kakaóval együtt masszává gyúrjuk. (ha van konyhai robotgéped, akkor mindent tegyél bele, és addig keverd, amíg az egész egybe nem áll egy masszává)Ezt a csokis masszát terítsd szét egyenletesen egy tortaforma alján. Alig tartalmaz nedvességet, így nem fontos megaszalni.

A töltelékhez az avokádót tedd turmixgépbe (vagy konyhai keverőgépbe, én ezt használtam), és keverd hozzá a többi hozzávalót is. Öntsd rá az alapra, és tedd hidegre legalább 1 órára.

A tetejére keverd ki a kesudió krémet a turmixgépeddel, és azt is simítsd el a torta tetején.

Díszítsd citrom karikákkal, ribizlivel, menta levelekkel.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    Melinda, az agar-agar port fel kell főzni, ezért én csak nagyon ritkán használom. De természetesen helyettesíthető a psyllium husk. Arányok: Egy másik tortába 1,5 teáskanál agar-agar port főztem fel 2 dl vízzel, és azt adtam a töltelékhez, de minden anyag más, az biztos, hogy ide kevesebb kell! Majd számolj be kérlek, hogy sikerült, hogy mások is használhassák!

  2. Deli Melinda says:

    Szia Gitta! Agar-agarral is sűríthetem útifűmaghéj helyett? Ha igen, mekkora mennyiséget kell használnom (por formájú agar-agrból)?

  3. Gitta says:

    Aldebaran, a krém lesz tőle kicsit töményebb, szilárdabb. De az ízén nem változtat.

  4. Aldebaran says:

    elkeszitettem, nagyon finom lett! vegul is por formaban vettem a huskot es nem tudom, hogy emiatt-e, de nem lett igazan szilard a zold krem. meg soha nem hasznaltam huskot elotte, igy nem tudom, milyennek kell lennie. mindenesetre nem folyt azert a krem es nagyon jo lett 🙂

  5. Gitta says:

    Kedves Kati, én az eredeti husk formában használtam a recepthez.Sok sikert, megéri, nagyon finom!

  6. Aldebaran says:

    Kedves Gitta, a psyllium husk az husk formaban vagy porra orolve kell ehhez a recepthez? Meg soha nem hasznaltam es most vennek eloszor, de lehet kapni eredetiben meg por alakban. Melyiket vegyem? Koszonom :)Udv,Kati

  7. Szamóca says:

    Gitta, ez eszméletlen finom volt ma a potluckon! Köszi.

  8. Nahira says:

    Én annyira imádom az avokádót hogy azt hiszem a saját szülinapomra ilyet fogok csináni magamnak… :O mondjuk ez furán hangzik XD… vagy legalább is felügyelni fogom az elkészítését 😀 Köszönet a receptért! :))

  9. Gitta says:

    Ildi, így volt, ahogy írtad, kóstoltattam másokkal, és nem találta ki senki, hogy a citromon kívül mi van benne. Nem kis csodálkozás volt, amikor kimondtam, hogy avokádó…

  10. Ildi says:

    Gitta, ISTENIT alkottàl megint! Mondjuk én csak a krémet csinàltam meg az egész kreàcióból, az viszont nagyon izlik! Itt nehezen kapok bolhamaghéjat (psyllium husk neve németböl magyarra tükörforditva) ezért én Guar (csak németül ismerem a szót) porral süritettem. Reszeltem bele sok citromhéjat is. A zöld színhez csak annyit: szerintem gyönyörü szine van, s ennyi citromtol az avokàdó egyszerüen màsnapra sem oxidàlódott! Mi lenne, ha bedobnàtok egy kis titokzatossàgot is? Én citromtorta helyett citrustortànak nevezném, mivel a szine a lime-ot idézi. Az is citrusféle. Hogy pontosan miböl is van, azt senkinek nem kell az orràra kötni, ha kóstoltatjàtok. Ha valaki elkéri a receptet, mert meg akarja csinàlni, az màs. De a kívàncsiak azok csak ízlelgessenek és talàlgassanak! (Szerintem így legalàbbis nagyobb élmény)

  11. Gitta says:

    Kata, amikor elkészül, és bárki megkóstolja, nem mondja meg, hogy avokádóból van. Mondjuk a színe fura, hogy zöld, de csak a finom savanykás-édes ízt lehet érezni, az avokádót nem.És a csokis alaphoz pedig különösen megy…

  12. Gitta says:

    Norka, meglepően finom volt. A citrom és az avokádó testvérek, passzolnak egymáshoz.

  13. Gitta says:

    Psyllium Husk többféle kiszerelésben is lehet már kapni, én a Mediline-ban vásárolok. Szerintem kisebb bio boltokban is kapható, de mivel a nagykerben van, így ha kéred, be fogják szerezni neked! A kerti partit még egyeztetjük!puszi!

  14. Kata says:

    Ez valami hihetetlenül guszta!! Csak az avokádó aggaszt, olyan nehezen tudom elképzelni, hogy ne lenne “fura” ebben a kontextusban … de persze lehet, hogy velem van a baj! :o)

  15. é says:

    szia! psyllium huskot honnan szerzel? a kertipartit letutiztam, nagyon várlak titeket!!puszi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!