Gitta nyersétel blogja

Kövér porcsin

Évivel szinte ugyanazon a napon kattantunk rá a kövér porcsinra. Még régebben Viktoria Boutenkótól kaptam egy hírlevelet, amiben egy videón boldogan mutatta meg, hogyan készít ebből a szép növénykéből remek zöld turmixot, miközben azt ecseteli, hogy mennyi értékes tápanyag, legfőképpen omega 3 zsírsav van benne.

Az aktualitását annak köszönheti ez a bejegyzés, hogy Craig Sommers a holnapi előadásán is meg fogja említeni. Hogy megörült, amikor az utcán a kövek között meglátott egy tő porcsint, letépett egy darabkát, és rögtön elkezdte dícsérni, hogy tudom-e, hogy milyen értékes növény.

Ajánlom salátába, és zöld turmixba!

Ezt a rajzot Abonyi Zsuzsanna készítette, és a Biokontroll Hungária honlapjáról másoltam ide. Ugyanitt találtam azt az infót, miszerint a kövér porcsin hajlamos felhalmozni a nitrátot, ezért csak nitrogénnel nem műtrágyázott helyről érdemes szedni. Fogyasztható nyersen, vagy főzve, én az előbbit javaslom valamilyen gyümölccsel, vízzel összeturmixolva.

Amit a kövér porcsinról a Wikipédián találtam (eredeti forrás: A természet füvészkertje. Reader’s Digest)

A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

Nemesített változata a porcsinrózsa, szerintem ez nem ehető:

De nagyon szép, kedves virág.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    lanci, hozz belőle holnap, jó lesz a zöld turmixba!

  2. lanci says:

    ÉS van valami, amivel össze szokás keverni?Én most találtam ilyet a kertben, de nem vagyok 100%-osan biztos benne, h ő az….

  3. Bogi says:

    Jééé, én ezt zsíros ternye néven ismertem eddig, a kertek réme…A másikat meg simán lekukackáztuk. :)Tudtátok, hogy a parlagfű is ehető? Turmixba, vagy fűszerként, úgy, mint a petrezselyem.

  4. Gitta says:

    Notte, én is utáltam, mostanáig. Annyit tegyél, amennyi jól esik. Az omega3 miatt enni kellene minden nap, én egy kis marékkal teszek, vagy annyit, amennyit a kertben találok. Szilvi, nem csak az omega3 ered a zöld növényekből, hanem a fehérje is! Egyetértek, zöldre fel!puszi: Gitta

  5. Szilvi says:

    Én is szeretem :-)Nemrégiben olvastam, hogy a halolaj azért tartalmaz sok omega-3-t, mert a hal algát eszik, így veszi magához. Vagyis az omega-3 a zöldekben van. Zöldre fel!! Még mindig nem jutottam el olyan helyre, ahol a nálunk előforduló vadon termő ehető zöldeket tanítanák 🙁 Ha van ilyen, szóljatok!Puszi Gitta, minden jót!

  6. Notte says:

    Nahát,egész életemben utáltam,nő mindenfelé,nem győzzük kiszedni a kertben.Mennyit tegyünk a turmixba?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!