Ez egy régi, hagyományos étel, hagyományos név: minden, ahol olajos magok és aszalt gyümölcsök szerepelnek együtt, akár “csak úgy” egy zacskóban, vagy tálban, akár valamilyen eljárással összetapasztva, azt diákcsemegének hívják. Az ételtársítás szabályainak ugyan nem felel meg, mert szénhidrát és növényi zsiradék egyszerre szerepel benne, ugyanakkor energetikai szempontból éppen ez az, ami miatt olyan népszerű a mai napig. Az egyszerű cukrok azonnal feltöltenek energiával, az olajos magoktól pedig hamar jóllakottság érzésünk lesz, ugyanakkor nagyon finom. Hatalmas teret enged a fantáziának, hiszen olajos mag és aszalt gyümölcs is rengetegféle létezik, hát lássuk mit sikerült ma alkotnom nagylányom kérésére, miszerint: “Anya nekem csak egészséges ételt tegyél be uzsonnára, lehetőleg nyerset!”
Ami most ebbe a csemegébe belépett, az a sütőtök. Most van szezonja, tele van antioxidánssal, béta karotinnal, oldható növényi rostokkal, szóval együk csak!
Sütőtökös diákcsemege 1.
hozzávalók 1 tálcához:
8-10 szem datolya kimagozva, beáztatva
1 banán
3 alma
20 dkg sütőtök
3 teáskanál sárga lenmag
2 teáskanál psyllium husk (elhagyható)
csipet só
1 kávéskanál fahéj
pici víz
1 csésze olajos mag és aszalt gyümölcs vegyesen: dió, tökmag, kesudió, mazsola
(vagy bármilyen más mag, aszalvány, amit szeretsz, és ami van otthon)
A gyümölcsöket turmixgépben kevés vízzel simára turmixoljuk. (kész a puding, ha nincs kedved aszalni, már eheted is!)
Hozzátesszük a lenmagot, fahéjt, psyllium husk-ot, és belekeverjük az olajos magokat. Aszalógép tapadásmentes lapjára terítjük, és 42 fokon 6-8 órán át aszaljuk.
Itt a képen az aszalógépben kiterített massza látszik. Zöld a tökmagtól…



Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: