Gitta nyersétel blogja

Zserbó újra

Nagyon jól sikerült a mai zserbó… gyümölcspalacsinta lapokból, dió töltelékkel, csokimáz a tetején!
A töltelék kicsit szárazabb lett, így nem áztatta el a lapokat, ahogy eddig ezt nálam tették… Nézzétek meg itt az előző próbálkozást!

Emlékszem, amikor elhatároztam, hogy áttérek a nyers étkezésre, a legjobban az fájt, hogy a megszokott édességeket nem ehetem többet… de amikor rájöttem, hogy csokit is lehet nyersen készíteni, és ha nem is minden nap, de része lehet a nyers csokoládé az étkezésemnek, akkor bizony volt egyfajta “hurrá” érzésem: megmenekültem! És magában ritkán eszem nyers csokit, de egy ilyen zserbó tetején fantasztikusan finom tud lenni! Ropog, és olvad a szádban, és ott a dió és a gyümölcslap… hát… ilyenkor érzem, hogy micsoda gasztronómia van itt is “nyershonban”.

Most a töltelékbe tettem egy kevés kesudiót is, hogy kicsit krémesebb legyen. És kicsit darabosra őröltem a diót, hogy ne legyen teljesen homogén, a képen látszik is, hogy kicsit szemcsés.
A tetejére a csokimáz csak kakaóvajból készült, így teljesen meg tudott keményedni, és teljesen csoki hatása lett. Tört is rendesen a felvágáskor.

Hozzávalók:
4 db gyümölcslap (a nagy tálca lap 4 felé vágva)
20 dkg áztatott dió
5 dkg kesudió
3 kanál agavé szirup  (ez változhat ízlés szerint)
1 kanál citromlé
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál fahéj
5 dkg kakaóvaj
1 evőkanál kakaópor
édesítőszer: most stévia, de ízlés szerint használhatsz agavé szirupot, xilitet, stb…

A kétféle diót megdaráljuk és a sziruppal, citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük. Egy jól kenhető masszát kell, hogy kapjunk. Ha az agavé sziruppal nem értük el ezt a célt, akkor egy kevés gyümölcslével lazíthatjuk a tölteléket. Vizet lehetőleg ne használjunk. Három részre osztjuk a diókrémet, az első részt egyenletesen elkenjük az első gyümölcslapon. Egymás után rétegezve folytatjuk, amíg a negyedik lappal le nem zárjuk a zserbónkat. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük.

A csokimázhoz a kakaóvajat felolvasztjuk, vigyázva arra, hogy ne hevítsük túl.
Hozzákeverjük a kakaóport és az édesítőszert, majd a kihűlt süteményünkre öntjük. Egyenletesen szétkenjük, és 10 percre betesszük a mélyhűtőbe. Erre azért van szükség, hogy a kakaóvaj egyenletesen dermedjen vissza, ugyanis szobahőfokon előfordul, hogy dermedés közben kicsapja magából a többi hozzávalót, és az édesítőszer külön kis szigetekben fog a zserbó tetején „úszkálni”.

Ez a csokimennyiség nekem sok lett, maradt ki egy kevés, de narancsszeleteket lehet belemártogatni, és így el fog fogyni, mielőtt megdermed.

A gyümölcslapokat nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, tortát, palacsintát, zserbót, beiglit, flódnit lehet készíteni belőle, szinte pillanatok alatt. Nálam mindig van a hűtőszekrényben tartalék, ha gyorsan szeretnék valami finomat enni, csak a tölteléket kell kitalálni és elkészíteni, és már ehető is a nyers édesség!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    Kedves Pancsa, köszönöm, hogy leírtad, nagyon örülök!

  2. pancsa says:

    Kedves Gitta!Most már be merem vallani ez a recept indított el a nyers étkezés útján kb. 2 évvel ezelőtt. Azt mondtam magamnak: “Ha jó a zserbó, akkor egye fene kipróbálom!” :-)Azóta rajongója, mondhatom megszállottja vagyok a nyers konyhának. A könyveid regneteget segítettek, a bennük lévő receptek valóban a szám íze szerint valók.Nagyon várom, hogy újabb receptkönyv jelenjen meg!Millió köszönet mindenért!

  3. Gitta says:

    Pancsa, nálunk is nagy sikere van mindig a zserbónak. Örülök, hogy ízlett.

  4. pancsa says:

    Gitta, köszönet ezért a receptért!Nálunk a két gyereknek is nagyon ízlett, és ennél nagyobb dicséret szerintem nem is kell.Legközelebb viszont dupla adagot készítek, mert ez azonnal elfogyott. 🙂

  5. Gitta says:

    Zsófi, kakaóvajat a Múzeum krt-on lehet kapnia BioABC boltban!1600 forint 10 dkg…

  6. Zsófi says:

    Gitta, kakaóvajat hol szerzel be? Ez gondolom nem a patikai…

  7. eletkert says:

    Gitta,ez gyönyörű! Alig várom, hogy kipróbáljam. Én is nagyon édes szájú vagyok:)

  8. Gitta says:

    Nóra, lehet, hogy ezeket az ízeket meg kell szokni. Nem lehet ebből sokat enni, mert tényleg kicsit tömény. Picire vágom, és elég egy-két kocka.

  9. Gitta says:

    Erika, és milyen finom!Tegnap kínáltam valakit, akinek fogalma sem volt róla, hogy ez nem szokványos zserbó, és észre sem vette. Csak annyit mondott, hogy kicsit töményebb, mint a hagyományos, persze, mert nincs benne tészta, csak a dió, a gyümölcsíz és a csoki.

  10. Gitta says:

    Nóra, nekem nem túl édes! Talán a töltelékkel tudod szabályozni, ha édesnek érzed a lapot, akkor a tölteléket már ne édesítsd!

  11. Mesterfotó!!! 🙂 Nagyon szép, és hűde finom lehet. Én most készítettem nemrég olyan gyümölcslapos tekercset, amiben kókuszreszelék van, de nekem picit túlédes a gyümölcslap. Nem lehet ezt valahogy kiküszöbölni? Csináltam már savanyúbb almából, alma-banánból, bogyós gyümölcsökből is, de mindenhogy nagyon tömény édes lesz.

  12. Gitta says:

    Mák, dehogyis mák, dió!csak most készült mákos beigli is, ajjaj, túl sok mákosat ettem…

  13. Gitta says:

    Moha, köszönöm!Nagyon finom lett, főleg a csoki a tetején!De az is jó, hogy nincs benne tészta, csak gyümölcs és mák (meg a csokiiiii)

  14. Moha says:

    Gitta ez meseszép lett! Biztos finom is, a belevalók alapján már csak jó lehet:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!