Gitta nyersétel blogja

Sárgarépás szezámtej

Magas kalcium tartalma miatt különösen ajánlom ezt a finomságot. (a szezámmag súlyarányosan kalciumban gazdagabb, mint a tehéntej)
A színe már magával ragadó, és az állaga is finom, selymes. Annak van szerencséje, aki kedveli a kesernyés ízeket, mert könnyebb ezt az italt megszeretni, nem szokványos. Valami van benne, amitől az ember újra és újra megkívánja.

Hozzávalók 1 liter italhoz:
15 dkg szezámmag (egy pár órára beáztatva, hogy az enzimek feléledjenek)
10 dkg sárgarépa
tisztított víz

A magokat a feldarabolt sárgarépával, kevés vízzel simára turmixoljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 1 liter legyen. Szűrőzsákkal leszűrjük. A masszához öntünk még egy kis vizet, hogy még több magtejet préselhessünk ki belőle.
Édesíteni nem szükséges, mert a szezámmagnak és a répának jó kis természetes ízei vannak, kár lenne ezeket elnyomni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    Kedves Bogi, a szűrőben fennmaradt pépet összekevered valamilyen aszalt gyümölccsel, mézzel, vagy kókuszreszelékkel… stb, és a masszából vagy torta-alapot formázol vagy golyókat gyúrsz… Gitta

  2. Bogi says:

    Szia Gitta, most ismerkedek a nyers konyhával, a zöld turmixokat már 4. hete iszom, és imádom!! De úgy gondoltam itt az ideje másfele is nyitni. Megcsináltam ma ezt a szezámtejet, tényleg érdekes, de finom az íze. Viszont számomra nem teljesen egyértelmű, hogy ami fent marad a szűrőben azzal mi lesz? Alig várom, hogy meg tudjam venni a könyvedet is.

  3. Zsuzsanna says:

    Ma végre kipróbáltam a Philips-centrifuga szűrőhengerét. Eper-turmixot készítettem, uborkával, kevés vízzel. Ízesítetlenül is finom volt, be is indult a fantáziám, mi minden jöhetne bele: gyömbér, citrom, méz, esetleg víz helyett magtej!A szűrő nagyon jó dolog, mert azok is élvezhetik a turmixokat, akik a rostokat, aprómagvakat kevésbé tűrik.

  4. Gitta says:

    A sárgarépa édeskés zöldség, azért megy a szezám keserű ízéhez. Kakaó! kesernyés íze miatt még kakaóval tudom elképzelni, de akkor édesíteni is kellene valamivel. Más zöldség nem jut eszembe.

  5. kazerniel says:

    A répa helyett szerinted még mi illene ízben a szezámmag mellé?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!