![]() |
Rakott batáta nyresen |
Batáta vagy édesburgonya… hazánkban kevéssé ismert, pedig trópusi eredete ellenére itthon is termesztik. Eredeti neve batáta, mi édesburgonyának hívjuk, pedig semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával, és az íze sem hasonlít hozzá.
Ásotthalmon és környékén élők már 20 éve foglalkoznak a termesztésével. És mit tud, hogy ennyire népszerű a Dél-Alföldnek a keleti szegletében? Egyrészt különleges az íze, rendkívül egészséges, tápanyag összetétele kiváló, és számtalan formában elkészíthető.
Magas C vitamin tartalma miatt nem érdemes megfőzni, megsütni 🙂 mert akkor az mind mind elvész…
Eddig is fogyasztottam batátát, salátába reszeltem, kinyertem a levét, vagy más zöldségekkel együtt tölteléknek használtam. Ezért is örülök nagyon, hogy nem kell drága pénzen külföldről importálni, hanem hazai termésből is be lehet szerezni. (Erről bővebb info itt: http://bionaturline.hu/batata/index.html)
A színe fantasztikus… tele béta-karotinnal…
Most jöjjön egy gyors és nagyon finom rakott főétel batátából!
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg édesburgonya hámozva
10 dkg vegyes zöld saláta levél
20 dkg dió (beáztatva)
10 dkg napraforgó mag (beáztatva)
1 kisebb fej lilahagyma,
1 kis szál sárgarépa,
1 kisebb darab zellergumó,
1 kápia paprika
só, bors, fűszerek
Tejföl:
10 dkg kesudió (vagy más olajos mag, pl. kendermag)
1 evőkanál citromlé
csipet só
kevés víz
Az édesburgonyát vékony, gyufaszál vékonyra reszeljük pl. EZZEL
A diót és a napraforgó magot lecsöpögtetjük, a zöldségeket mossuk, hámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Mindent beteszünk a konyhai robotgépbe, és morzsásra, kicsit pépesre aprítjuk. Ízesítsük tetszés szerint, én szokásosan magyaros fűszereket használtam, só, bors, egy kis paprika…
Vegyünk elő egy kisebb tepsit vagy jénai tálat. Tegyük a reszelt édesburgonyát a tál aljára, majd simítsuk el rajta a töltelék harmadát. Erre ismét batáta reszelék jön, majd ismét a töltelék. Erre tegyünk apróra vágott zöld salátát, és vékonyan ismét töltelék. A legtetejére a maradék batáta csíkok jönnek, amennyi maradt.
A tejfölhöz a magokat kevés vízzel sűrű péppé turmixoljuk, ízesítjük sóval, citromlével (esetleg pár csepp stévia, vagy 1 pici fokhagyma gerezd is mehet bele) és a rakott batáta tetejére csurgatjuk.
Ha kevesebb menyiséget készítünk, akkor tálalhatjuk rögtön tányéron, ételgyűrűn belül végezzük a rétegezést, és ha készen vagyunk, vegyük le a gyűrűt. Ünnepi ételnek is remek.
Kedves Erika, örülök, hogy rám talált, sok sikert kívánok az új ételek kipróbálásához.Ha tudok segíteni, keressen bátran!Gitta
Kedves Gitta!Ma láttam egy riportot Önnel a tv-ben, gondoltam rákeresek a nevére a neten. Szerencsére ráakadtam erre a blogra. Nagyon szimpatikus az oldal, biztos, hogy ki fogok jó néhány “receptet” próbálni.Üdv. Erika