Ákos adta az ötletet, csíráztassunk mákot!
(mákpuding1 – ITT –)
Egy órára beáztatjuk, majd 1-2 napig csíráztatjuk, mint ahogy a hajdinát is. Ezután felpuhul, nem lesz kemény, nem kell megdarálni, hanem viszi a turmixgép is. Nem szeretek édesítőszerrel édesíteni, ezért használtam datolyát.
Egy kicsit csalódtam benne, többet vártam. Tömény édes íz, plusz a mák, de semmi plusz. Kevés citrom héja is ment bele, de még így sem volt az igazi. És akkor megint eszembe jutott az alma, ami már oly sokszor megmentette a kísérletezéseim eredményét. A most még kapható savanykás nyári almára gondoltam, belekockáztam kettőt, és isteni lett! Frissítő lett nehéz, tömény helyett, és ropogós, rágnivaló lett bébipapi helyett. (az édes mákos körülfogta a savanykás almát, a krémes lágy szósz a roppanós, friss gyümölcsöt… nyammm)
Hozzávalók:
1 csésze 1-2 napig csíráztatott mák
5-6 szem dundi kimagozott datolya beáztatva
+édesítés tetszés szerint
1/2 citrom reszelt héja (csak akkor, ha megbízható helyről való a citrom, de akkor is csak alapos mosás után. Ha nem bio, akkor inkább ne használd a héját, mert be van permetezve gombaölő szerrel)
1 csipet vanília por
2-3 savanykás nyári alma
A datolyát a mákkal összeturmixoljuk, az áztató vízből annyit teszünk hozzá, hogy egy sűrű, pudingszerű állagot kapjunk. Ízesítjük citromhéjjal és/vagy vaníliával. Belekockázzuk az almát (arra figyelj, hogy több legyen az alma, mint a mákmassza, és mentalevéllel, ehető virággal, almával díszítjük.
Kedves Dita, írtam neked levelet!üdv: Gitta
Kedves Gitta,Megyek Budapestre 29-en (hetfon) es harom eve nem voltam. Tudnal ajanlani helyeket ahol lehet enni nyersen vagy ahol vasarolni lehet bio nyers dolgokat? Koszonom szepen!Ditahttp://rawfoodfortruth.blogspot.com/
Lányok, mostanában több ilyen recept is lesz, mert Apa is rákapott a nyers ételekre, és neki kedvence a mák! Az én párom jobban néz ki, mint 10 évvel ezelőtt! Egész nyáron velem ette a zöldségeket nyersen, látszik is rajta. Klári, nem tudom, hogy mi van az ópiummal, nem kábultunk el… pedig nagyon fincsi volt.
Mákos tészta helyett én is reszelt almát szoktam enni, mézes mákkal, hmmmmmm:-) Mit tudtok arról, hogy a mákban csíráztatás hatására lesz-e ópium? Én nem tudom, ezért nem szoktam még rá a mák csíráztatására, csak áztatom+visszaszárítom…
😀 alma mákkal! de jó, hogy eszembe juttattad! egész télen azt ettem, imádom.
Reszelt alma mákkal…Imádom! 🙂