Gitta nyersétel blogja

Csokis keksz

Még egy édesség!
Most salátában nem tudok gondolkozni, a finom gyümölcsökről pedig mindig valami édesség jut eszembe. Ezt a finomságot még a szabadság előtt csináltam, a meggy helyettesíthető más gyümölcsökkel.
Az alapja egy finom, csokis keksz. Ez az aszalvány sokféleképpen használható, magában, vagy édes szószba mártogatva, vagy így, gyümölcsökkel megpakolva.

Csokis keksz hozzávalók:
3 csésze csíráztatott hajdina (lehetőleg 1 napos, de legfeljebb 2)
1/2 csésze őrölt sárga lenmag
1 kisebb avokádó (helyettesíthető két evőkanál olajjal)
1 közepes reszelt alma
1 kisebb cukkini lereszelve
1 kanál méz (vagy agavé szirup, vagy pár csepp stévia)
2-3 kanál bio kakaópor (vagy karob)
kevés reszelt citromhéj (csak bio citrom héját használjátok!)

Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban. 1-2 csészényi adagokban aprítógépben majdnem simára dolgozzuk. (ez a mennyiség nem fog egészben beleférni, ezért kell apránként)
Ha túl száraz lenne, kevés vizet adhatsz hozzá.

Kiterítjük aszalógép tálcáján, és megaszaljuk. Ez a mennyiség nekem két tálcára fért rá. Amikor a teteje megszárad, meg lehet fordítani. Célszerű még félig aszalt állapotban bejelölni a keksz formáját, és akkor száradás után könnyen lehet szabályos darabokra törni.
Az egyik tálca kekszet háromszög alakúra vágtam, a másikat négyzetesre.

A kesuszószhoz 1 csésze kesudiót simára turmixolunk 1 csésze vízzel, kevés mézzel és citromlével. Ezzel a szósszal megkenjük, és tetszőlegesen megrakjuk gyümölcsökkel. A mentalevél nem csak a fotó miatt lett a tetejére tűzve! Nagyon finom!

A képen sárgadinnye és meggy van a csokis kekszen. Vigyázat! Nem lehet abbahagyni!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    Paránytrilla, köszönöm a választ, ezt a szilikonos sütőpapírt nekem is ki kell próbálnom. Igen, a vastagságtól függ az aszalás ideje, érdemes vékonyabb lapokat készíteni. Jó munkálkodást! Írd meg, milyen lett a lap és a műzliszelet!

  2. Kedves cenceanya és Gitta! Én a sütőben szilikonos sütőpapíron aszalok, és prímán működik! Most épp egy pár szilvalap és szilvás müzliszelet figyel bent, de nekem sajnos 6-8 óránál jóval több kell az aszaláshoz. 🙁 Egész éjjel ment és a közepük még folyós volt. Lehet, hogy legközelebb vékonyabbra készítem.

  3. Gitta says:

    cenceanya, igen, a csésze nálam is a kisebb fajta, kb 2 dl-es. Igen, készítheted légkeveréses sütőben, a legalacsonyabb fokozaton, ami kb 50 fok, pár centiméternyire nyitva hagyott ajtónál. Nem kell megijedni, bent a sütőben kb 43 fok lesz ilyenkor. Hogy hány óra? Ezt azért nehéz megmondani, mert függ attól, hogy hány cm-re hagyod nyitva az ajtót, hogy mennyire nedves a cucc, amit beteszel, és attól is, hogy milyen vastag. Azt lehet mondani, hogy kb 2 óra alatt a teteje megszárad, akkor meg lehet fordítani, ekkor már rácsra tedd, hogy alul-felül érje a levegő. A második félidő 6-8 óra lesz, hogy pontosan mennyi, az az előbb felsorolt dolgoktól függ. Ne sütőpapírt használj, mert az beleragadhat, hanem vegyél szilikon lapot, vagy talán a szilikonos sütőpapír is jó lehet (ezt még nem próbáltam, az a lényeg, hogy ne szakadjon)És akkor se keseredj el, ha elsőre nem sikerül. Nekem több próbálkozás landolt a szemetesben, mire finomat sikerült alkotnom, légy türelmes. És ha kell, kérdezz bátran!

  4. cenceanya says:

    Nekem mindig a csészékkel van a bajom… Az mekkora? Az én csészéim kb. 1,5 decisek, de sok receptben olvastam már, hogy a csésze 2,5 deci (na, nálam ez bögre…)Aszalógép híjján lehet légkeveréses sütőben is? Hány fokon, kb. meddig?

  5. Gitta says:

    mammuth, egyelőre csak fejben, mert most kicsit sűrű itthon a program, aztán megint elutazunk, de nem felejtem el!az íze biztosan nem lesz ugyanolyan, mint az igazi dobostortának, de igyekszem…

  6. mammuth says:

    Te most komolyan csinálsz nyers dobostortát? :)Hát :)Ha lehet dobostortát csinálni nyers kajákból, akkor tutti hogy nyersevő leszek :))))Eddig a dobostorta volt az egyik visszatartó “erő”…Kíváncsian várom!!!

  7. Gitta says:

    mammuth, ez a nyers dobostorta beindította a fantáziámat! Hamarosan érkezik!A csíráztatás pedig nagyon egyszerű, egy nagy műanyag tálban csíráztatok. Semmi extra.

  8. mammuth says:

    Még lenne egy egyszerű kérdésem…Miben csíráztatsz sok bögrényi hajdinát? :)Van erre külön edényed, vagy olyan hálós üvegben csíráztatsz?

  9. mammuth says:

    Nah! :)Édesség, ezt szeretem 🙂Lehet, nyers dobostortát csinálni?KrémMondjuk méz és csokipor keveréke lehetne a krém… Meg kesuhab…Vagy a zserbó-féle csokiöntetet mandulaliszttel és kesuhabbal “megvastagítani” 🙂TésztaA tészta meg valami laza hajdinás aszalt lap…Van valami, ami helyettesíti a sütőport? Ami co2 buborékokat csinál a masszába? Vagy csak amolyan “omlóssá” teszi a lapot?Mi az a nyers étel ami omlós, de száraz is egyben?Mondjuk ez a tészta milyen?http://ve-ga.blogspot.com/2010/07/szedres-kremes-tortacska.htmlCukor-karamella tetőA tetőre nem tudok semmi megoldást…Mi az ami sárga, és édes és kemény? és ropogós?Talán dió, kurkuma és méz keveréke? 🙂 Talán egy kis aszalt narancs, vagy sárgadinnye?Péppé zúzva, és a lapokat lehetne aszalni… Akkor talán ropogósak lennének…A sárgarépa és a tök valahogy nem lenne jó szerintem.. :)Van olyan nyers étel, ami édes és krémes is egyben? és csokis is? :)))Hiába, szeretem a dobostortát… :)A búzacsíra elég édes, de egy kicsit fű íze van… A szárított csírának is fű íze van?Ezen mai csokis kekszen, van egy kis menta…Az csak díszítés? vagy meg is lehet, vagy meg is kell enni?Kell gyártanom egy szárítót…Ez az alapja a dobostortának 🙂 Ezzel talán sikerülhet… :)Szép álmokat!

  10. Annipanni says:

    Húúú, ezt muszáj lesz letesztelnem!! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!