Gitta nyersétel blogja

Beigli

A karácsony elmaradhatatlan süteménye a mákos, diós beigli. Egy kicsit másképp… Szerintem ízesebb, finomabb, mint a hagyományos, sütött változat.

Alap (1 laphoz)
3 banán
4 közepes alma
kiskanál citromlé

A gyümölcsöket turmixgépben pépesítjük, majd aszalógép tapadásmentes lapjára kenjük, 10-12 óra alatt teljesen kiszárítjuk. Annyi lapot készítünk, ahány rúd beiglit szeretnénk.

Mákos töltelék (1 gyümölcslap megtöltéséhez)
25 mák
5-6 szem beáztatott datolya áztató levével együtt
1 kisebb alma
1 kanál méz
1 citrom reszelt héja
1 csipet vanília por (vagy egy darabka a vanília rúd belsejéből)

A mákot beáztatjuk legalább 1 napra, majd jól megszárítjuk. A datolyát is beáztatjuk, felaprítjuk, az almát pucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A mákot megdaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt betesszük az aprítógépbe, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy jó kis masszává. Víz helyett a datolya áztató levét használjuk.


Diós töltelék (1 gyümölcslap megtöltéséhez)
25 dkg dió
2 kanál mazsola (beáztatva, az áztató levét is használjuk)
2-3 szem datolya (beáztatva)
1 kiskanál fahéj
1 kanál méz
1 citrom reszelt héja

A diót 2 napig áztatjuk, a vizet gyakran cserélgetve, majd lecsepegtetjük. A többi hozzávalóval aprítógépbe tesszük, és jól összedolgozzuk. Maradnak majd benne apró dió darabok, de én ezt így szeretem. Ha teljesen sima masszát szeretnél, akkor előtte daráld meg a diót.

A gyümölcslapok megtöltése úgy történik, mint a hagyományos beiglié: a gyümölcslapra egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd ügyesen feltekerjük. Legalább 3 órát kell hagyni állni, míg a gyümölcslapok felpuhulnak.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gitta says:

    lilapereszke!Hamarosan csinálok gyümölcslapot, és részletesen leírom, hogyan is készül. Viki! köszönöm!

  2. Viki says:

    Ez gyönyörű! Boldog Karácsonyt: Viki

  3. lilapereszke says:

    Kedves Gitta!Az aszalt gyümölcslap készítése érdekelne. Legalább egy linket kérnék karácsonyra! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!