Nyers mákos, diós beigli

Hamarosan itt a karácsony, és azon gondolkoztam, vajon milyen alternatívát tudnék kitalálni a hagyományos mákos és diós beiglire. Azt hiszem sikerült, és állíthatom, hogy sokkal egyszerűbb, gyorsabb, mint a sült változat.

A nyers beigli elkészítése némi előkészülettel is jár, ugyanis a gyümölcslapokat már jó előre meg lehet aszalni, hűtőben sokáig eláll. Én 16-18 lapot szoktam egyszerre csinálni, feltekerem őket, alufóliában elteszem a hűtőszekrénybe, és amikor eszembe jut megtölteni őket, akkor csak előveszem.



Nyers beigli

“tészta”: gyümölcslapok

2 banán

4-5 szem alma

kevés víz

pici citromlé

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a banánnal együtt apró darabokra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt sűrű masszává turmixoljuk. Aszalógép tálcáján szétterítjük (vagy légkeveréses villanysütő tepsijében), és 5-6 órán át 40 fokon aszaljuk. A fenti mennyiségből 2 tálca lesz. A sütőben a legalacsonyabb fokozatot állítjuk be, és az ajtót kicsit nyitvahagyjuk. Időnkét kézzel lehet ellenőrizni a hőfokot, ha melegebb, mint egy lázas gyerek homloka, akkor nyitni kell a sütő ajtaját, ha hűvösebb, akkor a rést lehet kisebbre venni. Ez így egy kicsit bonyolultnak hangzik, de nem annyira az. A legjobb persze az aszalógép.

Amikor már leválik a lapról (használhatunk sütőpapírt is), akkor megfordítjuk, és még 1 órát szárítjuk. Minden lapot kettévágunk, ez lesz a beigli alapja.

A gyümölcslapokat bármilyen édes töltelékkel meg lehet tölteni, nyár elején az epres banános a sláger!

Mák töltelék:

15 dkg mák

2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)

pár csepp citrom, kevés citrom héja

csipet só

Dió töltelék:

15 dkg dió

2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)

pár csepp citrom, kevés citrom héja

csipet só

A töltelékhez a mákot és a diót megdaráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Vigyázni kell, hogy a massza ne legyen se túl kemény (mert akkor nem tudjuk kenni) és ne legyen túl híg sem (mert akkor eláztatja a gyümölcslapokat). Ha szükséges kicsi vizet is tehetünk hozzá. Édesítőszernek használhatunk steviát, ebben az esetben több víz kell. A citrom héjával vigyázni kell, a citromot alaposan meg kell mosni, még akkor is, ha a bio piacon vettük.

Ha készen van a töltelék, akkor összefogunk két lapot, rákenjük a tölteléket, és szépen feltekerjük. A mákos beiglinél én csak egy lapot használtam, és úgy tűnt, hogy a töltelék “megette” a tésztát, így ajánlom, hogy ennél a receptnél 2 lapot használjunk.

Ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc!

Jó 1-2 órát állni hagyni, hogy a töltelékből a nedvesség felpuhítsa a lapokat és könnyebb legyen szeletelni és enni is.

Tovább a blogra »