Saláta öntetek

Egy jó saláta akár főétel is lehet. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen az öntet.

Az elsőt, amit most bemutatok, Urbán Valitól tanultam. Ez egy különleges öntet, érdemes belőle többet készíteni.

Urbán Vali videóján meg is tudjátok nézni, hogyan készíti el ezt a receptet.

Juliano saláta öntet

1 csésze hidegen sajtolt, extra szűz olivaolaj

fél csésze frissen facsart citromlé

1/3 csésze friss fokhagyma feldarabolva

2 kanálnyi felszeletelt gyömbér

1 kiskanál miso vagy szójaszósz – vagy egy teáskanál só

Az egészet turmixoljuk 2 percig. Akkor van kész, amikor már krémes állagú. Próbáljátok ki, tényleg nagyon különleges.

Juliano a recept forrása, ő nyitotta Kaliforniában az első nyers-vegán éttermet 15 évvel ezelőtt.

A következő recept Máthé Saroltától származik.

Hippocrates öntet

1/2 dl olivaolaj,

1/2 dl lenmagolaj,

1/2 dl kendermagolaj,

4 evőkanál citromlé,

1 teáskanál őrölt mustármag,

2 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál tamari,

1 evőkanál víz,

2 csepp stevia

A hozzávalókat összeturmixolod, majd finoman öntöd turmixolás közben rá az olajat, óvatosan, nem szabad túlturmixolni sem!

Nagyon finom, hűtőszekrényben 10 napig is friss marad, lehet többet is készíteni belőle.

Nekem nincs otthon kendermag olajam, ezért pontosan még nem tudtam elkészíteni ezt a receptet. Más, hidegen sajtolt olajokkal kipróbáltam már, és persze remekül sikerült. Hozzá kell tennem, hogy nekem a 2 csepp stévia mindig kevésnek bizonyult, a tamari szósz sem kötelező, csipet sóval lehet helyettesíteni.

Azt ajánlom, hogy ezekből az öntetekből egyszerre többet készíts, és akkor, ha éhesen, fáradtan hazaérsz, akkor elég csak feldarabolni néhány zöldséget, salátalevelet, rácsurgatni egy két evőkanál öntetet, és máris egy kitűnő vacsorát kapsz!

Tovább a blogra »