Milyen édességet esznek a nyersevők? Elsősorban friss gyümölcsöt. Másodsorban aszalt gyümölcsöt. Ilyenkor télen inkább az aszalt gyümölcsök kerülnek az asztalra, jobban is esnek, mint nyáron. Kedves Olvasóm, milyen ötleted lenne, ha mondjuk most kapnál ajándékba egy csomag aszalt fügét? Elrágcsálnád magában, egy jó meleg teával. Persze úgy is nagyon finom, de barátaink hoztak a találkozóra háromféle édes ételt aszalt fügéből. Az egyik finomabb volt, mint a másik.
Aszalt fügés golyó (Szilvi receptje)
1 csomag aszalt füge (20 dkg) turmixban összedarabolva
15 dkg őrölt török mogyoró
citromhéj
őrölt szegfűszeg
fahéj
A hozzávalókat összekeverjük, kézzel jól eldolgozzuk. Kis golyókat formázunk belőle.
A következő finomságot Sirkó Vali hozta, ebben a formában egy “kanalas” édesség, de ebből is lehet akár gombócokat formázni.
Köles-fügés-diós csemege
áztatott füge
darált dió
köles liszt
A fügét a darált dióval össze kell turmixolni, annyi vízzel, amennyi szükséges. Ezután annyi köles lisztet adunk hozzá, hogy krémszerű, gusztusos állagú étel legyen. Dió darabkákkal díszítjük.
A következő fügés csemegét Éva hozta:
Fügés lenmag
(1 adag)
1 szem füge apróra vágva
1 kanál (őrölt) lenmag
A fügét este tedd bele egy pohárba, öntsd rá a lenmagot, és annyi vizet, hogy ellepje fél cm-rel. Reggelre a füge és a lenmag édes zselévé állnak össze. Éhgyomorra fogyasztva segíti az emésztést, és még finom is.
A találkozóra ebből többet készítettem, hogy jusson belőle mindenkinek egy-egy falat.