Kendermagos receptek

A következő receptek ismertetése előtt szeretnék pár szót írni a kendermagról. Megmondom őszintén, hogy ezidáig én sem hallottam sokat róla, pedig nagyon értékes. Nem is értem, hogy miért nem népszerű ez a magfajta, és miért nem szerepel az alapvető étkezési alapanyagaink között.

És őszintén szólva nem is tudtam volna mit kezdeni vele, ha mondjuk – ismervén értékes tulajdonságait – vettem volna belőle egy csomaggal.

Óriási szerencsénkre, itt van Rita, aki megismertette velünk nem csak a kendermag előnyeit, értékeit, de jó néhány remek ételben meg is kóstolhattuk a kendermagot.

Kedves Olvasóm, ha ezen bejegyzés elolvasása után fogod magad, és betérsz az első bio boltba kendermagot vásárolni, csalódni fogsz. Csak olajat fogsz találni, kendermagot sajnos nem. De ne keseredj el, írj nekem, és segítek a beszerzésben! (titkos csatornák :))

A kendermagról itt olvashatsz. Ugyanezt a cikket be is másoltam a receptek után.

És íme a receptek:

Kenderes cukkíni falatok:



3-4 közepes cukkini,

Tölteléknek: “kendermagvaj” vagy kender pesto:

1 csésze hántolt kendermag,

3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj (kendermag, olíva, kókusz), de el is hagyható, mert maga a kendermag is elég olajos,

2 gerezd fokhagyma,

só, bazsalikom.

pici víz

A kendervaj hozzávalóit keverőben összedaráljuk, hogy krémes állagú legyen. Ha túl darabos lenne, öntsünk hozzá kicsi vizet.

A cukkíniket vékony karikára felszeleteljük és közéjük kendervajat kenünk. Addig rétegezzük, míg “tornyokat” kapunk, amiket fogpiszkálóval összetűzünk.

Mártogatós zöldségek:

Ízlés szerinti zöldségeket (uborka, cukkini, paprika, répa, stb) vékony szeletekre vágunk, majd a szószba mártogatva elfogyasztjuk.



Kendermag szósz:

A fent leírt kendervajat kicsit lágyabbra daráljuk, és ízlés szerint teszünk még bele fűszereket. A képen láthatóban volt még cayenne bors, és reszelt torma.

Így néz ki:

(most már tudom, hogy a nagyim udvarán a kendermagos tyúkok miről kapták a nevüket)



A Natúrsziget ismertetőjét idemásoltam, legyen meg a kendermag “adatlapja” itt is.

Kendermag (kimásolva a www.natursziget.com oldalról)

A kendermag 20-25% fehérjét, 20-30% szénhidrátot és 35% élelmi rostot tartalmaz, az utóbbiak közül 32% vízben oldhatatlan. Emellett sokféle ásványi anyag megtalálható benne, így a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kén, a vas és a cink. A benne lévő fehérjék nyolcféle esszenciális aminosavat tartalmaznak, ráadásul az ember számára legmegfelelőbb arányban. A növényi fehérjeforrások közül csupán a szójabab előzi meg a teljes fehérjetartalom tekintetében, az utóbbi azonban sok embernél emésztési zavarokat okoz, míg a kendermag fehérjét könnyű megemészteni. Bőségesen tartalmaz esszenciális zsírsavakat: eikoza-pentánsavat (EPA), dokoza-hexánsavat (DHA), valamint gamma-linolénsavat (GLA). A kendermagból préselt olaj az ómega-3 és az ómega-6 esszenciális zsírsavakat az ideális 3:1 arányban tartalmazza. Ideális tápanyagként a kendermag alkalmas a hiányállapotok megszüntetésére, a szervezet táplálására. Hasznos fogyókúrázóknak is, mert a gyomor falát különleges olajréteggel vonja be, így jelentősen csökkenti az éhségérzetet. Alkalmazásával úgy lehet fogyni, hogy közben szervezetünk semmilyen szükséges tápanyagban nem szenved hiányt. Mivel gazdag rostokban, hatékony vastagbéltisztító, emellett kiválóan használható székrekedés, valamint aranyér esetén. Kiváló esszenciális zsírsav forrásként jól alkalmazható minden olyan degeneratív megbetegedésben, amelyben az oxigén hiánya jellemző. Segítségével a létfontosságú szervek és szövetek több oxigénhez jutnak. Ezért hasznos lehet szív- és érrendszeri betegségekben, továbbá cukorbetegség, sclerosis multiplex (SM), az immunrendszer csökkent működése, ízületi gyulladás és fájdalmak, lassú sebgyógyulás, a belső elválasztású mirigyek működési rendellenességei és a férfi nemzőképesség csökkenése esetén. Javítja a vér koleszterinszintjét, a bőr egészségét, segíti az egészséges haj és körmök növekedését.

Tovább a blogra »