Régebben úgy tekintettem a hajdinát tartalmazó receptekre, hogy “ez kihagyható”. Nem igazán kedveltem a hajdina átható illatát, ami megmaradt, bármit is csináltam vele.
Nemrégiben azonban felfedeztem egy világosabb fajta hajdinát, aminek semmi “szaga” nincs, sőt teljesen semleges. A használata nagyon egyszerű, a recepttől függően vagy a megadott ideig kell áztatni, vagy ha a recept csíráztatott hajdinát ír elő, akkor fél óráig kell áztatni, majd leszűrni, és időnként átöblíteni. Egy nap után megjelennek a kis csírák, és már fogyasztható is. Ha a kicsírázott hajdinát megszárítod, akkor sokáig eláll, és müzlibe, salátára szórva remek, ropogós hajdina falatkákat kapsz.
A hajdináról így ír a Wikipédia. Olvassátok el!
Így néz ki a világos hajdina:
Elkezdtem hát kipróbálni a hajdinás recepteket, és újabb és újabb ötleteim támadtak. Könnyű vele dolgozni, jó az állaga, az íze. Ilyenkor télen szerintem nélkülözhetetlen a nyerskonyhából, hiszen a hajdina köztudottan melegítő hatású étel, hiába esszük szobahőmérsékleten, mégis megtölt melegséggel, energiával, és nagyon finom.
A másik nagy előnye számomra, hogy alacsony a zsírtartalma. A nyerskosztosok gyakran esnek abba a hibába, hogy a magkenyerek, krékerek, magpástétomok túl sok zsiradékot tartalmaznak, és ezekből sokat fogyasztva egyszerűen rosszul lesznek. Én is jártam így, ezért azt gondolom, érdemes erre odafigyelni. A hajdniából készült ételek könnyűek, nem ülik meg az ember gyomrát. Melegen ajánlom mindenkinek.
A következő recept Szilvi ötlete volt, (ő pedig Sacitól tanulta, de hát így van ez) és nagyon nagy sikert aratott nem csak a potluck-on, hanem utána itthon is. Mert ez az étel azóta állandó lakója a hűtőszekrénynek, ahogy elfogy, készítem máris a következő adagot. A férjem és a gyerekek kenyérre kenve fogyasztják, uborkával, paprikával, lilahagymával.
Nem élek vissza a türelmetekkel, íme itt a hajdinából készült kolbászkrém (a név ne tévesszen meg senkit, nincs benne kolbász)
Hajdina kolbászkrém (ott van középen, cukkíni karikákkal körbevéve)
15 dkg 2 napig csíráztatott hajdina összeturmixolva egy kevés vízzel
10 dkg (vagy szükség szerinti, hogy megfelelő állagú legyen) őrölt tökmag
3 kis gerezd fokhagyma
sok fűszer: pirospaprika, őrölt és egész kömény, feketebors
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj, hogy krémesebb legyen (nem szükséges)
egy kevés só
Ez a kép egy itthoni verzióról készült, ez kicsit lágyabb lett, mint Szilvié:
Ez pedig krékerre kenve, paprikával, lilahagymával.