Cukkíni spagetti gombamártással

A megunhatatlan cukkíni spagetti! Nincs most itt igazán a szezonja, de én már nem bírtam tovább. Megvettem, elkészítettem. Nyáron lesz az igazi, paradicsomos, paprikás öntettel.

Most gombás, petrezselymes szószt készítettem hozzá, íme:



Cukkíni spagetti gombamártással

(2 személyre)

A tésztához:

2 kisebb cukkíni meghámozva

1 kiskanál só

A mártáshoz:

2 kanál napraforgó mag beáztatva

3 szép nagy gomba

1 kanál oliva olaj

2 kisebb fokhagyma gerezd

csipet só

csipet frissen őrölt bors

pár csepp citromlé

pici víz

A cukkínit vékony csíkokra vágjuk. Könnyű azt mondani, gondolnád. Háztartási boltban lehet kapni ezt a “csíkozó” kis eszközt, amivel én is elő szoktam állítani a nyers spagettit:

(itt a képen egy sárgarépán mutatom be a tudmányát)

Szóval, fogjuk ezt a speciális hámozó kést, és elkezdjük csíkozni vele a cukkínit. Minden egyes húzás után fordítunk rajta egyet, így egyenletesen szeljük le a húsát, míg végül csak a magja marad. Mindkét cukkíni megmaradt közepét félretesszük a mártáshoz.

A cukkíni csíkok ilyenkor így néznek ki:

Kicsit merev, friss, ropogós. (Én így jobban szeretem.)

Tegyünk rá egy kiskanál sót, és jól masszírozzuk bele. 10 perc múlva öntsük le róla a keletkezett folyadékot, majd öblítsük le róla a sót. Ekkor már jobban hasonlít a spagettire, így néz ki:

A mártáshoz pakoljunk mindent bele a turmixgépbe (a cukkíni megmaradt közepét is), és készítsünk belőle egy homogén, krémszerű mártást. Ízlés szerint lehet még borsot, citromot, fokhagymát, petrezselymet beletenni. Ráöntjük a spagettire, díszítjük még apróra vágott gombával, petrezselyemmel. Most én nem tettem, de meg lehet szórni egész vagy őrölt fenyőmaggal.

Jó étvágyat hozzá!

Tovább a blogra »