Gyümölcsreggeli

Szokták tőlem kérdezni, hogy mit eszem reggelire. Nem valami változatos, mert szinte mindig ugyanazt: gyümölcsöt. Nyáron jobb a helyzet, mert sokkal nagyobb a választék friss, hazai gyümölcsökből. Most viszont szinte csak az alma, ami itthoni, ellenben nem friss, mert már hónapok óta hűtőházakban várja a piacra kerülést. Déli gyümölcsök persze vannak, de ezek eredete kétes, ki tudja milyen állapotban szedték le őket, mennyit hajóztak sötét ládákban, és hogy hol értek be. Ennek ellenére még így is szívesebben reggelizünk itthon gyümölcsből készült ételt, mint bármi mást.



Most azt írom le, hogy mi mit eszünk reggelente immár több éve, szinte minden nap, és bizony nem unjuk meg. Ízletes, finom, megtölt energiával, folyadékkal, vitaminokkal, enzimekkel. És mi kell még?

Gyümölcsreggeli

2 vagy 3 közepes grapefruit (ha kisebbek, akkor 3, ha nagyobbak, akkor 2)

1,5 kg alma

(ez a mennyiség a mi 5 tagú családunknak)

2-3 banán

(esetleg magok)

A grapefruit-ot meghámozzuk, az almákat megmossuk. Gyümölcscentrifugával ledaráljuk, kb 1- 1,5 liter gyümölcslét nyerünk ki. Rögtön megkavarjuk, hogy a hab ne oxidálódjon, ne keményedjen meg. Szétosztjuk tálkákba, és mindenki ízlése és kedve szerint megpakolhatja különböző friss gyümölcsökkel, magokkal (most csak halkan írom le, mert nem nyers, de a gyerekeim ebbe tesznek gabona pelyheket, köles golyót, stb). Férjem csírákkal, magokkal eszi, én általában 2-3 banánt, időnként kiwit teszek bele. Ősszel szőlőt, körtét, barackot.

Nyáron van 1-2 hónap, amikor vagy alma nincs, vagy nagyon drága, vagy a grapefruit beszerezhetetlen. Ilyenkor viszont van cserébe más, hazai friss gyümölcs, barack, dinnye, stb.

Tovább a blogra »