Itt a medvehagyma szezonja! Innen (is) lehet tudni, hogy nemsokára itt a tavasz!
A medvehagyma hatalmas gyógyerőt képvisel, lehet ugyan tartósítani, meg lefagyasztani, de az a legjobb, ha ilyenkor, amikor hozzáférhető, lehetőleg minél többet fogyasztunk belőle!
Az interneten lehet találni recepteket, pástétom, leves, stb. Én azonban azt ajánlom, hogy bármilyen formában is eszed, NE SÜSD, NE FŐZD MEG! A legteljesebben úgy tudod hasznosítani a medvehagyma erejét, ha nyersen, salátához keverve, turmixolva, vagy krém formájában eszed. DE NYERSEN!
A Házipatika gyógynövény tárában ezt írják a medvehagymáról:
Mire jó? Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Medvehagyma pesto
Hozzávalók:
2 csésze napraforgó mag
1/2 csésze (vagy egy kis zacskó) fenyőmag
25-30 levél medvehagyma
1 evőkanál oliva olaj (elhagyható)
1 kávéskanál só
1 evőkanál friss citromlé
pici víz (a turmixoláshoz)
A medvehagymát megmossuk, és késsel feldaraboljuk. A többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesítjük.
Tipp: A napraforgó magot külön megőröltem kávédarálón, a többi hozzávalót tettem csak a turmixgépbe egy pici vízzel. Az én gépem csak hígabb dolgokkal tud dolgozni, úgyhogy csak miután kivettem a gépből, a napraforgó magot utána kevertem bele. A fenyőmag helyett is használhatunk más magot, pl diót, de fenyőmaggal az igazi.
Az oliva olajtól krémesebb lesz, de ha odafigyelsz a zsíradék beviteledre, akkor el is hagyható.
És még egy dolog: ha az étkezésedbe belefér a nem nyers kesudió, akkor azzal is próbáld ki! Hát… kesudió + fenyőmag = sokkal finomabb. (ha valaki tud szerezni nyers kesudiót, az szóljon, vevő lennék rá)
Így pesto formájában rátehetjük cukkíni csíkokra, krékerre, tölthetünk vele paradicsomot, paprikát, a lehetőségek száma csak a fantáziádon múlik. Az én uzsonnám tegnap ez volt: