Tavaszi tekercs

Ez az étel az egyik kedvencem. Ezt eddig bárhová vittem, bárkinek kínáltam, mindig nagy sikert aratott, mindenevő barátaim, munkatársaim, családtagjaim is csodálkozva néztek rám: de hát ez nagyon finom! Hát persze, hogy finom, nem kínzom én magam…



Hozzávalók:

1 kisebb cukkíni

1 zsenge karalábé

1 kisebb sárgarépa

pár csepp citromlé

1 csokor mentalevél

a szószhoz:

2 narancs kifacsart leve

4 kanál szezámmag

2 kanál fehér miso

1 kanál szójaszósz (elhagyható, helyette használj egy csipet sót)

2 gerezd fokhagyma

1 kanál frissen facsart citromlé

csipet erőspaprika (chilli)

A cukkíniket uborka szeletelőn hosszában (!) felszeleteljük. Így:



Majd hármasával egymás mellé fektetjük úgy, hogy legyen egy kis átfedés:



Elkészítjük a tölteléket: a karalábét és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és hozzákeverjük az apróra vágott menta leveleket. A töltelékből egy kanállal a cukkíni lapokra helyezünk, majd feltekerjük.

A szószhoz először a szezámmagot kávédarálón megőröljük, majd a többi hozzávalóval turmixgépben krémesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá.

A tekercseket tányérra rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és mentalevelekkel díszítjük.



Az eredeti receptben a szószhoz nem szezámmag, hanem kész szezámkrém (tahini) szerepel, de mivel a nálunk kapható szezámkrém nem nyers, én rögtön leváltottam igazi szezámmagra. Fontos, hogy előtte megdaráljuk a kávédarálón, hogy a szósz sima, krémszerű legyen. Én ezt most elmulasztottam, ezért látszik is a képen, hogy a szósz kicsit darabos, a turmixgép nem tudta a szezámmagot teljesen simára keverni. Az íze persze ugyanaz.

Tovább a blogra »