Még mindig eper. Megunhatatlan. Azért lett a neve csupa-eper torta, mert eper a belseje, és eper a díszítés, vagyis eper bent, eper kint, eper alul, eper felül….
Ezt a tortát a legutóbbi potluck-ra készítettem el, vannak tanulságai.
Hozzávalók: Az alaphoz:
1/2 csésze beáztatott mandula
1/2 csésze 1 napig csíráztatott hajdina
10 db kimagozott datolya
1 evőkanál mazsola
Kiskanál fahéj
Töltelék:
1 banán
20 dkg friss eper apróra vágva
Kesuhab:
1 csésze kesudió
1 citrom leve
1 kanál olvasztott kókuszolaj (elhagyható)
1 csésze tiszta víz
1-2 kanál agavé szirup
1 kávéskanál vanília por
Díszítés:
szép nagy eper szemek
Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgéppel összedolgozzuk, majd egy tortaforma alján szétnyomkodjuk.
Erre ráterítünk bármilyen apróra vágott gyümölcsöt, most ez banán volt és 20 dkg eper.
A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük, majd ráöntjük a tortára. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
Tipp: az összeaprított gyümölcsök levet eresztenek, ezért összevágás után tegyük szűrőre, hogy le tudjon csepegni. A következő tanulság számomra az, hogy
– vagy kevesebb gyümölcs kell rá,
– vagy kell valamilyen anyagot használni, ami összetartja a gyümölcsöket, pl psyllium husk
– vagy aszalt gyümölcsöket is kell hozzá keverni, hogy a nedvességet folyamatosan beszívja, és egyben tartsa a cuccot.
– és ez nem vagy: apróbbra kell vágni a töltelékben a gyümölcsöket
A kesuhabhoz ne használjunk túl sok vizet, mert akkor úgy járunk, mint én most, kicsit folyósabb lett a kelleténél, és lehetett kanállal enni…
Nem tudtunk szép szeleteket vágni, mert enyhén szólva szétcsúszott szegénykém. De az ilyen eperből készült édességet nem lehet elrontani, úgyhogy az íze kárpótolt mindenkit.
A maradék eperből és kesuhabból itthon lett egy gyümölcsös kehely. Ez pedig az itthon maradt Nóra lányomat kárpótolta.