Csupa-eper torta

Még mindig eper. Megunhatatlan. Azért lett a neve csupa-eper torta, mert eper a belseje, és eper a díszítés, vagyis eper bent, eper kint, eper alul, eper felül….



Ezt a tortát a legutóbbi potluck-ra készítettem el, vannak tanulságai.

Hozzávalók: Az alaphoz:

1/2 csésze beáztatott mandula

1/2 csésze 1 napig csíráztatott hajdina

10 db kimagozott datolya

1 evőkanál mazsola

Kiskanál fahéj

Töltelék:

1 banán

20 dkg friss eper apróra vágva

Kesuhab:

1 csésze kesudió

1 citrom leve

1 kanál olvasztott kókuszolaj (elhagyható)

1 csésze tiszta víz

1-2 kanál agavé szirup

1 kávéskanál vanília por

Díszítés:

szép nagy eper szemek

Az alaphoz a hozzávalókat konyhai robotgéppel összedolgozzuk, majd egy tortaforma alján szétnyomkodjuk.

Erre ráterítünk bármilyen apróra vágott gyümölcsöt, most ez banán volt és 20 dkg eper.

A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük, majd ráöntjük a tortára. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

Tipp: az összeaprított gyümölcsök levet eresztenek, ezért összevágás után tegyük szűrőre, hogy le tudjon csepegni. A következő tanulság számomra az, hogy

– vagy kevesebb gyümölcs kell rá,

– vagy kell valamilyen anyagot használni, ami összetartja a gyümölcsöket, pl psyllium husk

– vagy aszalt gyümölcsöket is kell hozzá keverni, hogy a nedvességet folyamatosan beszívja, és egyben tartsa a cuccot.

– és ez nem vagy: apróbbra kell vágni a töltelékben a gyümölcsöket

A kesuhabhoz ne használjunk túl sok vizet, mert akkor úgy járunk, mint én most, kicsit folyósabb lett a kelleténél, és lehetett kanállal enni…

Nem tudtunk szép szeleteket vágni, mert enyhén szólva szétcsúszott szegénykém. De az ilyen eperből készült édességet nem lehet elrontani, úgyhogy az íze kárpótolt mindenkit.

A maradék eperből és kesuhabból itthon lett egy gyümölcsös kehely. Ez pedig az itthon maradt Nóra lányomat kárpótolta.

Tovább a blogra »