Megint csokiztunk. Olyan jó érzés úgy csokit enni, hogy tudom, hogy nem csak finom, de tele van antioxidánssal, élő, egészséges. Persze a túlzásoktól itt is óvakodni kell, és ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani! (nem csak azért, mert az alapanyagok beszerezhetetlenek, és méreg drágák…)
Eddig csak keserű csokoládét készítettem, de mindig foglalkoztatott a kérdés, hogyan tudnék tej nélkül tejcsokit 🙂 csinálni! Egyszer próbáltam mandula tejjel, de brrr nagyon híg lett, nem állt össze, és az íze sem lett az igazi. De most sikerült, azt hiszem!
Nyers csokoládé elkészítése házilag:
Így néz ki a nyers kakaóvaj:
Ezt meg kell olvasztani, ami azért nehéz feladat, mert szobahőmérsékleten kemény, nehezen olvad, és vigyázni kell arra is, hogy nehogy túlhevítsük. Próbáltam már aszalógépben (itt a hőmérsékletre nem kellett figyelnem, mert azt tudtam szabályozni, viszont iszonyú lassan olvadt a kakaóvaj). Próbáltam tálban gőz fölött (folyton keverni kellett, és állandóan ellenőrizni, nehogy túlmelegedjen)
Azt vettem észre, hogy a kisebb darabok hamarabb felolvadnak, csak a nagyobb darabokkal van gond. Gondoltam egyet, és az egészet lereszeltem, így csak és kizárólag apró darabjaim lettek:
Ezt most betettem az aszalógépbe, és 15 perc alatt szépen, egyenletesen megolvadt.
Akkor most jöjjenek a hozzávalók:
1 kis bögre reszelt kakaóvaj
1-2 kanál kókuszolaj
3 púpozott evőkanál karobpor!!! (de lehet kakaóval is készíteni, vagy felesben)
1 kiskanál bio vanília por (bármilyen vanília ízű cucc jó, de el is hagyható)
1/2 csésze kesudió
2 kanál agavé szirup (vagy méz, vagy bármi, ami édesít, és van neked otthon)
A megolvasztott kakaóvajhoz hozzátettem a kókuszolajat, karobot, vaníliát, édesítőszert, és simára kevertem. Ha a hozzátett anyagok túl hidegek, előfordulhat, hogy túlságosan besűrűsödik. Ilyenkor be kell tenni még egy kis időre az aszalóba. A kesudiót finom porrá őröltem kávédarálóval, majd a legvégén ezt is a keverékhez adtam.
Nemrég vettem az IKEÁ-ban színes, formás jégkockatartókat, ebbe töltöttem be a csoki masszát:
Jót tett neki a kesudió, nem lett teljesen tejcsoki állaga, inkább olyan nugátos, nem olyan kemény. Legközelebb többet teszek bele.
A maradékba friss ribizlit mártogattunk, nagyon jól ment a savanyúhoz a csoki édes…
Tipp: Ha nincs otthon nyers kakaóvajad (mert ugye honnan is lenne, nem lehet kapni), akkor azt javaslom, hogy jó minőségű fekete csokit olvassz meg óvatosan, és keverd össze mandula liszttel, vagy kesudió liszttel, és úgy töltsd be ilyen helyes kis formákba, vagy mártogassatok gyümölcsöt bele. Gyerekekkel nagy móka, imádják. Kár lenne kihagyni.
Tipp: Aki tud szerezni nyers kakaóvajat, az szóljon nekem is. Mert mindjárt elfogy.