Cukkíni spagetti bolognai mártással

Persze nyersen.



Itt a cukkíni szezon, vágjátok csíkokra, és egyétek valamilyen nyers szósszal, vagy egyszerűen csak oliva bogyóval és aszalt paradicsommal elkeverve, citromlével meglocsolva! Vagy zúzott fokhagymával, citromlével és petrezselyemmel, vagy gombás szósszal leöntve. Lehet rátenni bármilyen pestót, zöld levelekből és olajos magokból készített szószt is. A lehetőségek száma végtelen…

A tésztához:

1 kisebb cukkíni

A szószhoz:

2 kanál apróra vágott aszalt paradicsom

2 db friss paradicsom

1/2 lilahagyma

1/2 áztatott datolya

1 gerezd fokhagyma

kis marék bazsalikom

pár szál petrezselyem

2 kanál hántolt kendermag (vagy egy pár szem mandula, dió)

szórás a tetején: kendermag

díszítés: lilahagyma, görög bazsalikom (de lehet bármi zöld)

A cukkínit vékony csíkokra vágjuk ezzel az eszközzel (vagy késsel, ügyesen). Ha picit besózod, akkor egy idő után levet ereszt, és felpuhul, és kinézetre teljesen olyan lesz, mint az igazi spagetti tészta. A gombás spagetti bejegyzésben láthatod a cukkínit sózás előtt és sózás után is. Őszintén megvallva én nem szeretek sózni, és a cukkínit is jobban szeretem, ha nem puha, hanem roppanós. Próbáljátok ki így is, úgy is, és döntsétek el, hogyan használjátok.

A szószhoz az aszalt paradicsomot néhány órára beáztatjuk. A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Vagy vizet, vagy az aszalt paradicsom áztató levét adjátok hozzá, hogy elérjétek a kellő állagot. Víz, vagy áztatólé? Ezzel tudod szabályozni a szósz sós ízét.

A cukkíni csíkokra rátesszük a szószt, megszórjuk kendermaggal (vagy kávéörlőben finomra őrölt napraforgó maggal), díszítjük zöld levelekkel, lilahagymával.

Tovább a blogra »