Persze nyersen.
Itt a cukkíni szezon, vágjátok csíkokra, és egyétek valamilyen nyers szósszal, vagy egyszerűen csak oliva bogyóval és aszalt paradicsommal elkeverve, citromlével meglocsolva! Vagy zúzott fokhagymával, citromlével és petrezselyemmel, vagy gombás szósszal leöntve. Lehet rátenni bármilyen pestót, zöld levelekből és olajos magokból készített szószt is. A lehetőségek száma végtelen…
A tésztához:
1 kisebb cukkíni
A szószhoz:
2 kanál apróra vágott aszalt paradicsom
2 db friss paradicsom
1/2 lilahagyma
1/2 áztatott datolya
1 gerezd fokhagyma
kis marék bazsalikom
pár szál petrezselyem
2 kanál hántolt kendermag (vagy egy pár szem mandula, dió)
szórás a tetején: kendermag
díszítés: lilahagyma, görög bazsalikom (de lehet bármi zöld)
A szószhoz az aszalt paradicsomot néhány órára beáztatjuk. A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Vagy vizet, vagy az aszalt paradicsom áztató levét adjátok hozzá, hogy elérjétek a kellő állagot. Víz, vagy áztatólé? Ezzel tudod szabályozni a szósz sós ízét.
A cukkíni csíkokra rátesszük a szószt, megszórjuk kendermaggal (vagy kávéörlőben finomra őrölt napraforgó maggal), díszítjük zöld levelekkel, lilahagymával.