Gyümölcslé, zöldséglé II.

Itt vagyok a gyümölcslé, zöldséglé receptekkel.

Minden növény egyben gyógyszer is, magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt más és más betegségek gyógyítására, megelőzésére alkalmasak. Pl: magas vérnyomásra olyan zöldségeket fogyasszunk rendszeresen, amiben sok a kalcium, magnézium, kálium, pl. kelkáposzta, pasztinák, petrezselyem, fokhagyma, zeller, mángold, sárgarépa, sárgadinnye, banán, és biztosan van még…

Receptek magas vérnyomás csökkentésére: csak azokat írom ide le, amiket én is fogyasztok rendszeresen, és nagyon finomak, ráadásul az én vérnyomásomra már nem is kell gyógyszer … pedig évekig 2 féle bogyót is szedtem. Tehát nekem bevált.

Dinnye-banán turmix (ez az egyik kedvencem, isteni!)

fél sárgadinnye

2 banán

A dinnye levét kinyerjük gyümölcscentrifugával (persze hámozva, magját kidobva…), majd áttöltjük egy turmixgépbe, és jól összedolgozzuk a banánnal.

Eper banán turmix (ez a másik kedvencem)(lásd itt)

Kalciumbomba

2-3 kelkáposzta levél (vagy leveles kel)

kis csokor petrezselyem

4-5 sárgarépa

1 magozott alma

A kelkáposztát és a petrezselymet kevés vízzel összeturmixolom, majd szűrőzsákon átnyomom (vagy szitán…). A répát és az almát gyümölcscentrifugán ledarálom, majd a két lét összekeverem. Az íze… hát az kezdőknek kicsit erős lesz, én már megszoktam, szeretem. Azt ajánlom, az almás répás lébe először csak kevesebb zöld lét keverj, és fokozatosan emeld a mennyiséget.

Káliumleves

Maréknyi spenót

kis csokor petrezselyem

4-5 sárgarépa

3 zellerszár

Ez hasonlít az előzőre, a zöldeket itt is turmixoljuk, szűrjük, a répát, zellert centrifugázzuk, majd a kettőt összekeverjük. Ha több vizet használsz, nem kell leszűrni a zöld levet, így a rostok is benne maradnak, én így jobban szeretem.

(Ugyenez a recept, zeller helyett almával “Szépség expressz” névvel szerepel a könyvben, nem tudom, miért. )

Van egy fokhagymás leves receptem is, ezt azoknak ajánlom, akik nagyon szeretik és bírják a fokhagymát nyersen. Isteni, nagyon hatásos, egészséges. Úgy jó, ha szeretteink is esznek belőle, mert akkor nem csak mi fogunk egész nap fokhagyma szagot árasztani…

Aratóleves

2-3 gerezd fokhagyma

1 kelkáposzta levél

1 nagy paradicsom

2 ág szárzeller

A fokhagymát csomagoljuk bele a kelkáposzta levelébe, és úgy tegyük bele a gyümölcscentrifugába a paradicsommal és a szárzellerrel együtt. (így szól az eredeti recept, én a paradicsomot nem rakom bele a gépbe, hanem kockákra vágom, és a levesbe betétként teszem)

Ne igyuk, hanem langyosítva, tányérba szedjük, pirított zsemlekockával együk levesként. (én magokat szoktam a tetejére szórni)

Ezek a vérnyomásra ajánlott receptek, forrás: Lékönyv 2.

Még néhány kedvencem:

Gyömbérkoktél (Lásd itt)

(a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő, a répában sok a béta karotin, az alma meg finom)

Tisztító koktél

a fenti gyömbérkoktél + 1 vagy 2 db cékla

Reggeli tonik (Lásd itt)

Grapefruit és alma leve, isteni, ezzel egész nap ellennék, ezt iszom minden reggel.

Zöld meglepetés (ez egy izgalmas recept)

1 nagy kelkáposzta levél

2-3 zöld alma

citrom héja

A kelkáposztába csomagoljuk bele az alma szeleteket, és nyomjuk le a gyümölcscentrifugán. A citrom héját behajlítva spricceljünk bele néhány csepp illóolajat. Az a meglepetés, hogy így nem lehet érezni a kelkáposzta ízét.

És még egy utoljára, nagy kedvencem tök érés idején:

Isteni töklé

1 db hámozott, magozott spárgatök

2 db alma

Egyszerűen lenyomjuk a gyümölcscentrifugán az almával együtt. Alma nélkül, a tök magában is nagyon finom, és szép fehér ital.

Kedves Olvasóm, remélem kedvet kaptál a levek elkészítéséhez, fogyasztásához. Ha van valami kérdésed, ne habozz, írjál!

Tovább a blogra »