Nyers lecsó ünnepnapra



Láttátok a “Lecsó” című rajzfilmet? A franciák cukkínit is tesznek a lecsóba, és valami rettenetes neve van: ratatouille. Engem ez a film inspirált egy ünnepi asztalra illő nyers lecsó elkészítéséhez.



Hozzávalók 4 személyre:

A szószhoz:

4 szem szép paradicsom

1 kaliforniai (vagy más, de piros színű paprika)

1 evőkanál apróra vágott aszalt paradicsom (ha neked egyben van, akkor 2-3 darab)

2 evőkanál frissen facsart citromlé

édesítés: 1 teáskanál agavé, vagy pár csepp stévia, vagy egy beáztatott datolya

só ízlés szerint, az aszalt paradicsom is sós, sózásra a paradicsom áztató levét használd!

pici chilli por, ha valaki csípősen szereti (az én férjem igen :))

A lecsóhoz:

2 kisebb cukkíni

3-4 szem paradicsom

1-1 különböző színű és fajtájú paprika

1-2 fej szép lilahagyma

pár csepp hidegen sajtolt olaj (pl. oliva)

szárított oregánó, friss petrezselyem levél



A szószhoz a hozzávalókat simára turmixoljuk. Nagyon fontos az íze, mert ez lesz a lecsó alapja. Legyen elég sós, elég savanyú és elég édes! (és elég csípős!)

Ha egyben készítjük el, akkor egy nagyobb tál alján egyenletesen elterítjük a szószt. A lecsóhoz valókat nagyon vékony karikákra vágjuk, és szép sorban, váltakozva egymás fölé-mellé rétegezzük a szósz tetejére.



Ha tányérokra készítjük el (ahogy én csináltam), akkor a tányér aljára tedd a szószt, és a tányérban szépen körben rétegezzük a hozzávalókat.

Mindkét esetben a végén megszórjuk szárított oregánóval, meglocsoljuk egy pár csepp olajjal, díszítjük petrezselyem levéllel.

Ezt ajánlom nem nyers evőknek sültek, egyéb főtt ételek mellé!

Tovább a blogra »