Láttátok a “Lecsó” című rajzfilmet? A franciák cukkínit is tesznek a lecsóba, és valami rettenetes neve van: ratatouille. Engem ez a film inspirált egy ünnepi asztalra illő nyers lecsó elkészítéséhez.
Hozzávalók 4 személyre:
A szószhoz:
4 szem szép paradicsom
1 kaliforniai (vagy más, de piros színű paprika)
1 evőkanál apróra vágott aszalt paradicsom (ha neked egyben van, akkor 2-3 darab)
2 evőkanál frissen facsart citromlé
édesítés: 1 teáskanál agavé, vagy pár csepp stévia, vagy egy beáztatott datolya
só ízlés szerint, az aszalt paradicsom is sós, sózásra a paradicsom áztató levét használd!
pici chilli por, ha valaki csípősen szereti (az én férjem igen :))
A lecsóhoz:
2 kisebb cukkíni
3-4 szem paradicsom
1-1 különböző színű és fajtájú paprika
1-2 fej szép lilahagyma
pár csepp hidegen sajtolt olaj (pl. oliva)
szárított oregánó, friss petrezselyem levél
A szószhoz a hozzávalókat simára turmixoljuk. Nagyon fontos az íze, mert ez lesz a lecsó alapja. Legyen elég sós, elég savanyú és elég édes! (és elég csípős!)
Ha egyben készítjük el, akkor egy nagyobb tál alján egyenletesen elterítjük a szószt. A lecsóhoz valókat nagyon vékony karikákra vágjuk, és szép sorban, váltakozva egymás fölé-mellé rétegezzük a szósz tetejére.
Ha tányérokra készítjük el (ahogy én csináltam), akkor a tányér aljára tedd a szószt, és a tányérban szépen körben rétegezzük a hozzávalókat.
Mindkét esetben a végén megszórjuk szárított oregánóval, meglocsoljuk egy pár csepp olajjal, díszítjük petrezselyem levéllel.
Ezt ajánlom nem nyers evőknek sültek, egyéb főtt ételek mellé!