Narancsos sütőtök krémleves



Nagyon szeretem a sütőtököt. Mindig is sajnáltam megsütni, mert amikor nyersen vágom fel, friss és ropogós, és teli van élettel, illattal. Egyetlen baja van nyersen, hogy kemény, ezen viszont segít a turmixgép, amivel krémes, lágy sütőtök krém levest lehet készíteni. Szerintem ezt sem szabad kihagyni, próbáld ki te is!

Hozzávalók 2 személyre

2 csésze darabolt sütőtök

1 narancs meghámozva

1 kanál méz (elhagyható, de én édesen szeretem)

1/4 avokádó

1 csipet só

1 kanál citromlé

1 kávéskanál fahéj

tisztított víz

Az elkészítése nagyon egyszerű, mindent szépen simára kell turmixolni. Nekem kicsit sűrű lett, inkább olyan pudingszerű, de így még tartalmasabb, és laktatóbb volt.

A tetejére aszalt hajdinát szórtam, és tökmagolajat csöpögtettem.



Néhány szó a sütőtökről:

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.

forrás: Mindmegette.hu

Tovább a blogra »