Beigli

A karácsony elmaradhatatlan süteménye a mákos, diós beigli. Egy kicsit másképp… Szerintem ízesebb, finomabb, mint a hagyományos, sütött változat.

Alap (1 laphoz)

3 banán

4 közepes alma

kiskanál citromlé

A gyümölcsöket turmixgépben pépesítjük, majd aszalógép tapadásmentes lapjára kenjük, 10-12 óra alatt teljesen kiszárítjuk. Annyi lapot készítünk, ahány rúd beiglit szeretnénk.

Mákos töltelék (1 gyümölcslap megtöltéséhez)

25 mák

5-6 szem beáztatott datolya áztató levével együtt

1 kisebb alma

1 kanál méz

1 citrom reszelt héja

1 csipet vanília por (vagy egy darabka a vanília rúd belsejéből)

A mákot beáztatjuk legalább 1 napra, majd jól megszárítjuk. A datolyát is beáztatjuk, felaprítjuk, az almát pucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A mákot megdaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt betesszük az aprítógépbe, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy jó kis masszává. Víz helyett a datolya áztató levét használjuk.



Diós töltelék (1 gyümölcslap megtöltéséhez)

25 dkg dió

2 kanál mazsola (beáztatva, az áztató levét is használjuk)

2-3 szem datolya (beáztatva)

1 kiskanál fahéj

1 kanál méz

1 citrom reszelt héja

A diót 2 napig áztatjuk, a vizet gyakran cserélgetve, majd lecsepegtetjük. A többi hozzávalóval aprítógépbe tesszük, és jól összedolgozzuk. Maradnak majd benne apró dió darabok, de én ezt így szeretem. Ha teljesen sima masszát szeretnél, akkor előtte daráld meg a diót.

A gyümölcslapok megtöltése úgy történik, mint a hagyományos beiglié: a gyümölcslapra egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd ügyesen feltekerjük. Legalább 3 órát kell hagyni állni, míg a gyümölcslapok felpuhulnak.

Tovább a blogra »