Rozmaringos karfiol

Az eredeti ötlet Russel James-től származik. Mint mindig, most is eltértem az eredeti recepttől, mert szerintem túl zsíros, túl tömény lett volna egy az egyben elkészíteni. Az eredetit megtalálod a séf blogján, a saját változat itt:

Szósz:

1/2 csésze kesudió

1 csésze csíráztatott hajdina

1/2 csésze (ez csak kábé, lehet több is) karfiol darabka (a karfiol felvágásakor “leesett” torzsa darabok)

1/2 csésze víz

2 teáskanál felvágott friss rozmaring

1 teáskanál felvágott friss metélőhagyma

1 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál citromlé

1 kávéskanál méz (bizony!)

pici só (szójaszósz)

1 kanál fehér miso *

Zöldségek:

1 kisebb fej karfiol

1/2 piros színű paprika,

1/2 fej lilahagyma

pár csepp citromlé, só

A karfiolt egészen apró darabkákra vágjuk, a torzsa részeket beletesszük a turmixgépbe. A paprikát és a lilahagymát is felvágjuk, összekeverjük a karfiollal. Meglocsoljuk citromlével, picit megsózzuk, és félretesszük.

A szószhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Ha túl sűrű, kevés vizet még lehet hozzátenni. A szószt kóstoljátok, mert utána lehet ízesíteni. Elég intenzívnek kell lennie, hiszen a zöldségeken majd eloszlik, és nem fogod töménynek érezni.

Ezután már csak rá kell önteni a szószt a zöldségekre, és már készen is van. Meglepően finom. A tetejére szórj apróra vágott snidlinget, csírákat.



A rozmaring ilyenkor sem fagy el, ott virít a kertben, így a képen látható ágacska friss, üde… A nyers konyhában ritkán használom, de most ehhez az összeállításhoz remek lett.



* misot eredetileg nem tettem bele, és persze úgy is nagyon finom volt. Amikor másodszor készítettem, akkor akadt a kezembe, és a szósznak mindenképpen jót tett. Ha misot használsz, ne tegyél bele mézet, és talán kevesebb citromlé is kell.

Tovább a blogra »