Tzatzikit többféle változatban ettem már. A régi szép időkben joghurttal, tejföllel, most magszósszal. Ez a csere olyan észrevétlen, aki ezt a salátát megkóstolja, csak azt érzi, hogy finom, a tejfölt vagy joghurtot senki nem hiányolja.
1 kígyóuborka lereszelve
6-8 friss mentalevél
4 szál friss kaporlevél
1/2 csésze napraforgó mag legalább 6 órára beáztatva
1/4 csésze tiszta víz
2-3 kanál frissen facsart citromlé
só, frissen őrölt bors
Az uborkát be kell kicsit sózni, és állni hagyni egy jó órát. Ezután le kell csepegtetni, sőt, jól ki kell nyomkodni a levét.
A napraforgót leöblítjük, és fele mennyiségű vízzel turmixgépbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a citromlét is. Simára turmixoljuk. Összekeverjük az uborkával, hozzáadjuk az egészen apróra vágott mentát, kaprot, esetleg még citromlevet és jól összedolgozzuk.
Jót tesz neki, ha áll egy kicsit.
Az én turmixgépem fél csésze napraforgó maggal nem tud kezdeni semmit. Csak szétcsapja, szétkeni az edény falán, a szószból meg nem marad semmi, a kések csak magukban forognak. Éppen ezért dupla mennyiséget készítek mindig, és csak a felét, vagy annál is kevesebbet használok fel belőle. A maradékot beteszem a hűtőszekrénybe, és 1-2 napig még bármi lehet belőle. Reszelt káposztára, vagy reszelt céklára teszem, vagy aprítok bele még zöld fűszernövény leveleket, és zöldségekkel kiteszem az asztalra mártogatósnak. Vagy: eleve dupla adag tzatzikit készítek!