Mentás karalábé

Egyre jobban szeretem a mentát. Egész évben frissen hozzáférhető, hiszen lehet kapni bármelyik hipermarketben cserepes változatban. Többször ültettem már ki a kertbe, így már magától nő. Édességnél szinte mindig gondolok rá, de most a salátámba is került. Sőt, meghatározó ízt adott neki. Hamarosan más zöldségekkel is ki lesz próbálva.

Hozzávalók:

1 közepes fej karalábé

2 szelet piros kaliforniai paprika

1 kanál oliva olaj

1 kanál friss citromlé

pici só, pici bors

15-20 mentalevél

A mentás karalábé receptje nagyon egyszerű, a zöldségeket apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a minél kisebbre vágott menta leveleket. Megsózzuk, kicsit megborsozzuk, és meglocsoljuk a citromlével és az olajjal.

Ez volt az egyszerű változat. A felét én is így fogyasztottam el. A másik fele, ami megmaradt vacsorára, kapott egy nagyon finom, édes szezámmagos öntetet:

1 csésze szezámmag (lehetőleg megőrölve)

1 kanál miso

1 kanál méz (lehet, hogy több volt, de tehetsz bele más édesítőszert is, stéviát pl.)

1 kanál friss citromlé

tiszta víz

Turmixgépben simára keverjük annyi vízzel, hogy egy sűrű mártás-szerű öntetet kapjunk. Ezt ráöntjük a karalábéra, és jól összekeverjük. A szósz mennyisége a teljes salátára elég, így nekem a fele megmaradt (mert csak fél salátára öntöttem)

Elfelejtettem lefotózni. Finom, krémes, kicsit édeskés volt, a karalábé és a paprika ropogós, szóval együtt mennyei.

Tovább a blogra »