Ákos adta az ötletet, csíráztassunk mákot!
(mákpuding1 – ITT –)
Egy órára beáztatjuk, majd 1-2 napig csíráztatjuk, mint ahogy a hajdinát is. Ezután felpuhul, nem lesz kemény, nem kell megdarálni, hanem viszi a turmixgép is. Nem szeretek édesítőszerrel édesíteni, ezért használtam datolyát.
Egy kicsit csalódtam benne, többet vártam. Tömény édes íz, plusz a mák, de semmi plusz. Kevés citrom héja is ment bele, de még így sem volt az igazi. És akkor megint eszembe jutott az alma, ami már oly sokszor megmentette a kísérletezéseim eredményét. A most még kapható savanykás nyári almára gondoltam, belekockáztam kettőt, és isteni lett! Frissítő lett nehéz, tömény helyett, és ropogós, rágnivaló lett bébipapi helyett. (az édes mákos körülfogta a savanykás almát, a krémes lágy szósz a roppanós, friss gyümölcsöt… nyammm)
Hozzávalók:
1 csésze 1-2 napig csíráztatott mák
5-6 szem dundi kimagozott datolya beáztatva
+édesítés tetszés szerint
1/2 citrom reszelt héja (csak akkor, ha megbízható helyről való a citrom, de akkor is csak alapos mosás után. Ha nem bio, akkor inkább ne használd a héját, mert be van permetezve gombaölő szerrel)
1 csipet vanília por
2-3 savanykás nyári alma