Mandulás kókusz szelet

Kókuszos süti, kicsit másképp…



Régóta foglalkoztat egy finom kókuszos édesség gondolata. Az a bizonyos kókuszos golyó adta az ötletet, tudjátok, az a mandulás :), de nem szerettem volna golyókat csinálni, hanem egyben, mint egy igazi sütit, amit vágni is lehet…

És a tetejére eredetileg csokikrémet szándékoztam készíteni, de közbejött ez a csodás sötétvörös szőlő. Megkóstoltam együtt a kókuszreszelékkel, és nem volt rossz. Gondoltam, akkor biztosan ebben a sütiben is szeretni fogják egymást.

Mandulás kókuszos szelet

az alaphoz:

1 csésze mandula egészen apróra őrölve (előtte a mandulát be kell áztatni, megszárítani)

1 kanál méz (vagy ennek megfelelő édesítőszer)

1 kanál kakaó (lehetőleg cukrozatlan, bio legyen, ha nem nyers)

a kókuszréteghez:

20 dkg kókuszreszelék + 1 evőkanál kókuszreszelék

2 evőkanál méz

pici vanília por

pár csepp citromlé

a szőlő-öntethez:

1 kisebb fürt egészen sötét piros szőlő (ez majdnem fekete)

1/2 evőkanál psyllium husk

pár szem áztatott mandula

Az őrölt mandulát a mézzel és a kakaóporral jól összedolgozzuk, és vékonyan elterítjük egy kisebb tálca alján. Jól le kell nyomkodni, hogy sűrű legyen. Aszalni lehet, akkor keményebb lesz, de nem feltétlen, így is finom.

A kókuszreszeléket kávéőrlőn megdaráljuk, hogy egy lágy, krémes massza legyen. Hozzátesszük a mézet, a citromlét és még egy kanál kókuszreszeléket. (ez utóbbi az állag miatt kell, hogy ne legyen homogén pépes, és legyenek benne kicsi darabok is)

Rákenjük az alapra és félretesszük.

A szőlőt leszemezzük, és turmixgépben jól kikeverjük. Szűrőn átszűrjük (azért ennek a szőlőnek jó vastag héja és kemény magja van), és belekeverjük a psyllium husk-ot. Egy kicsit zselés, de még folyékony öntetet kapunk. Semmilyen ízesítő nem kell bele, ez úgy jó, ahogy van, a természet már beletette!

Felvágjuk szeletekre, minden szeletre teszünk egy szem mandulát, és leöntjük a szőlő-öntettel.



Ez egy ötlet, ezt lehet sokféleképpen variálni, más alap, más öntet, próbálkozz bátran!

Ha jól sikerült, fotózd le, és küldd el nekem a receptet ide: gitta@wisoft.hu

Tovább a blogra »