Zserbó újra

Nagyon jól sikerült a mai zserbó… gyümölcspalacsinta lapokból, dió töltelékkel, csokimáz a tetején!

A töltelék kicsit szárazabb lett, így nem áztatta el a lapokat, ahogy eddig ezt nálam tették… Nézzétek meg itt az előző próbálkozást!

Emlékszem, amikor elhatároztam, hogy áttérek a nyers étkezésre, a legjobban az fájt, hogy a megszokott édességeket nem ehetem többet… de amikor rájöttem, hogy csokit is lehet nyersen készíteni, és ha nem is minden nap, de része lehet a nyers csokoládé az étkezésemnek, akkor bizony volt egyfajta “hurrá” érzésem: megmenekültem! És magában ritkán eszem nyers csokit, de egy ilyen zserbó tetején fantasztikusan finom tud lenni! Ropog, és olvad a szádban, és ott a dió és a gyümölcslap… hát… ilyenkor érzem, hogy micsoda gasztronómia van itt is “nyershonban”.

Most a töltelékbe tettem egy kevés kesudiót is, hogy kicsit krémesebb legyen. És kicsit darabosra őröltem a diót, hogy ne legyen teljesen homogén, a képen látszik is, hogy kicsit szemcsés.

A tetejére a csokimáz csak kakaóvajból készült, így teljesen meg tudott keményedni, és teljesen csoki hatása lett. Tört is rendesen a felvágáskor.

Hozzávalók:

4 db gyümölcslap (a nagy tálca lap 4 felé vágva)

20 dkg áztatott dió

5 dkg kesudió

3 kanál agavé szirup  (ez változhat ízlés szerint)

1 kanál citromlé

1 citrom reszelt héja

1 kiskanál fahéj

5 dkg kakaóvaj

1 evőkanál kakaópor

édesítőszer: most stévia, de ízlés szerint használhatsz agavé szirupot, xilitet, stb…

A kétféle diót megdaráljuk és a sziruppal, citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük. Egy jól kenhető masszát kell, hogy kapjunk. Ha az agavé sziruppal nem értük el ezt a célt, akkor egy kevés gyümölcslével lazíthatjuk a tölteléket. Vizet lehetőleg ne használjunk. Három részre osztjuk a diókrémet, az első részt egyenletesen elkenjük az első gyümölcslapon. Egymás után rétegezve folytatjuk, amíg a negyedik lappal le nem zárjuk a zserbónkat. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük.

A csokimázhoz a kakaóvajat felolvasztjuk, vigyázva arra, hogy ne hevítsük túl.

Hozzákeverjük a kakaóport és az édesítőszert, majd a kihűlt süteményünkre öntjük. Egyenletesen szétkenjük, és 10 percre betesszük a mélyhűtőbe. Erre azért van szükség, hogy a kakaóvaj egyenletesen dermedjen vissza, ugyanis szobahőfokon előfordul, hogy dermedés közben kicsapja magából a többi hozzávalót, és az édesítőszer külön kis szigetekben fog a zserbó tetején „úszkálni”.

Ez a csokimennyiség nekem sok lett, maradt ki egy kevés, de narancsszeleteket lehet belemártogatni, és így el fog fogyni, mielőtt megdermed.

A gyümölcslapokat nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, tortát, palacsintát, zserbót, beiglit, flódnit lehet készíteni belőle, szinte pillanatok alatt. Nálam mindig van a hűtőszekrényben tartalék, ha gyorsan szeretnék valami finomat enni, csak a tölteléket kell kitalálni és elkészíteni, és már ehető is a nyers édesség!

Tovább a blogra »