Mézes brokkolis waldorf saláta

Ez egy jó kis egyveleg, egy egyszerű waldorf saláta felturbózva egy kis brokkolival, és a mostanság felfedezett mézes öntettel. Bár valahol azt olvastam, hogy ha valaki mást is tesz ebbe a salátába, tegye azt bátran, de akkor már ne nevezze waldorf salátának!

mézes-brokkolis waldorf

Hozzávalók:

1 kis fej zeller

2 savanykás alma

1 marék dió

(egy pici rózsa brokkoli)

2 evőkanál tahini (szezámkrém)

1 evőkanál méz

1/2 narancs leve

pár csepp citrom

pici só (ez el is hagyható)

A zellert és az almát tisztítjuk (almát nem kell héjazni) és kockákra vágjuk, a dióval és a pici darabkákra vágott brokkolival együtt tálba rakjuk.

Elkészítjük az öntetet: a szezámkrémet (tahinit) kikeverjük a narancs levével, pár csepp citrommal, majd hozzátesszük a mézet. Sűrű lesz még így is, de türelmes kevergetéssel el lehet oszlatni a salátán. Mindenhová csak pici jut, ráragadva a zöldségdarabkákra, nagyon finom!

Főételnek krékerrel vagy salátaként bármi máshoz ajánlom.

Fontos!

A diót feltétlen áztasd be fogyasztás előtt legalább 1 napra! A vizet gyakran kell cserélgetni. A beáztatott diónak nincs keserű-fanyar utóíze, hanem finom roppanós, tiszta dió-ízű. Egy potlcuk-ra valaki hozott waldorf salátát, tele finom dióval, és érezni lehetett a dió fanyarságán, hogy nem volt beáztatva. Óriási a különbség!

A diót azért is kell beáztatni, hogy kioldódjanak az enzimgátló anyagok, amit nehezítik az emésztést. Ha a diót megsütöd, vagy megfőzöd, erre nincs szükség, mert hő hatására is elpusztulnak (az enzimgátlók).

Tovább a blogra »