Töltött gomba

Régen volt már recept!

Ez a töltött gomba kifejezetten vendégváró étel, kisebb falat, amivel le lehet nyűgözni a társaságot. Először a megjelenésével, másodszor pedig az ízével. És akkor jön majd a kérdés? És ez tényleg nyers? Hát igen.

Fogadjátok ezt a receptet ötletként, bármilyen finom, már kipróbált szósszal, töltelékkel meg lehet pakolni!

Brokkolival töltött gomba

Amikor hiányoznak a nyár ízei, nincs nap érlelte paradicsom, friss hazai zöldség, gyümölcs, akkor a nyerskonyhában sokkal nagyobb szerepet kapnak a gyökérzöldségek, a káposztafélék, az olajos magvak, egyes gabonafajták. Ilyenkor figyelünk arra, hogy melegítő fűszereket használjunk, mint például a gyömbér, a csípős paprika. Az élő ételeket nem kell feltétlenül hidegen fogyasztani, sütőben vagy aszalógépben 42-45 fokig lehet melegíteni, így az enzimek épek maradnak, és mégis meleg ételt tudunk enni.

Hozzávalók 2 személyre:

a gombához:

6 szép kerek csiperke gombafej tisztítva

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál hidegen sajtolt olaj

a fehérrépa rizshez:

10 dkg petrezselyem gyökér

10 dkg cukkíni meghámozva

1-2 dkg fenyőmag

1 teáskanál citromlé

csipet só

a brokkolihoz:

30 dkg brokkoli

3 szál újhagyma

kis csokor petrezselyem

1 kiskanál só

1 evőkanál oliva olaj

az szószhoz:

3 evőkanál tahini (szezámkrém)

1 evőkanál fehér miso

1 evőkanál citromlé

2 evőkanál narancslé

csipet só,

1 teáskanál méz

egy ujjnyi friss gyömbér reszelve

Az olajat és a szójaszószt összekeverjük, és meglocsoljuk vele a gombafejeket, lehetőleg úgy, hogy minden oldalukra jusson. Félretesszük.

A rizshez a répát és a cukkínit aprítógépbe teszünk, és addig keverjük, amíg a zöldség darabkák rizs-nagyságúak nem lesznek. Hozzákeverjük a sót, citromlét, a fenyőmagot, és félretesszük.

A brokkolit rózsáira szedjük, az újhagymát karikákra vágjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Megsózzuk, meglocsoljuk az olajjal.

A szószhoz egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, majd beleforgatjuk a brokkoli keveréket. A mártás kicsit sűrű, ezért az ujjainkkal kell beledolgozni a zöldségekbe.

A gombákat szépen tálra helyezzük, először a fehérrépa rizst helyezzük el rajta, majd a brokkolis keverékből rakunk rá egy kanállal. Ha elfogy a gomba, a tölteléket szedjük a tányérra a gomba mellé.

A fehérrépa rizs és a szezámkrémes brokkoli önálló ételként is megállja a helyét, akár gomba nélkül is fel lehet tálalni, ebben az esetben több hozzávalót kell használni.

Tovább a blogra »