Ünnepi zöldséges kosárkák

Karácsonyig talán sikerül elkészíteni ezeket az alapokat, hogy az ünnep estéjén már csak megtölteni kelljen!

Bármilyen tölteléket tehetsz rá, figyelj arra, hogy színben és ízben is ünnepi legyen!

A receptet a Kifőztük magazin decemberi számában is megtalálod!

Hozzávalók:

az alaphoz:

20 dkg beáztatott dió (lehet vegyesen is kesudió, paradió, dió)

10 dkg csíráztatott hajdina

10 dkgl sárgarépa

5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom

1 evőkanál őrölt lenmag

kis csokor petrezselyem apróra vágva

1-2 gerezd fokhagyma (ez elhagyható)

fűszerek: só, pirospaprika, majoranna, bors ízlés szerint

alapanyagok még aprítás előtt

a zöldséges kesudió tejfölhöz:

10 dkg kesudió

6 dkg fehérrépa lereszelve

1 evőkanál citromlé

1 kávéskanál só

kb. 1 dl víz

a töltelékhez:

1,5 piros kaliforniai paprika

1 kisebb alma

2 kimagozott datolya

1-2 evőkanál citromlé

csipet só,

csipet chilli

kosárka aszalás előtt

Az alaphoz valókat aprítógépben masszává dolgozzuk. Ízesítjük magyaros fűszerekkel, egyforma golyókat formázunk, majd tenyérnyi lapokká nyomkodjuk őket. A korongok szélét alakítsuk ki úgy, hogy legyen kis peremük, hogy megtartsák a tölteléket. Aszalógépben 42 fokon, vagy villanysütő legalacsonyabb fokozatán, ujjnyira nyitott ajtónál  4-5 órát aszaljuk.  A fenti mennyiségből 7-8 darab kosárka készíthető.

kosárka aszalás után

A kesudiót és a zöldséget simára keverjük annyi vízzel, hogy egy sűrű, tejföl-állagú krémet kapjunk. Ízesítjük sóval, citromlével.

A töltelékhez a hozzávalókat konyhai robotgépben darabosra aprítjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl pépes, maradjon inkább darabos. Az ízesítésnél fontos, hogy egyszerre legyen édes, savanyú, sós és csípős.

Az alapokat tálra rakjuk, ráhalmozunk egy kevés tejfölt, majd 2 kanál lecsepegtetett paprika-tölteléket.  Petrezselyemmel, lilahagymával, olajbogyóval díszítjük.

Tovább a blogra »