Nyers hamburger

Ki hinné, hogy egy ilyen nyers, magokból, lencsecsírából készült hamburgerben legalább annyi fehérje van, mint egy húsból készült társának! Az íze pedig vetekszik az eredetivel. Ezt a nyers hamburgert nem töltjük puha zsömlébe, hanem csak zöldségekkel, csírákkal fogyasztjuk.

Hozzávalók:

10 dkg lencsecsíra

10 dkg beáztatott tökmag

10 dkg beáztatott napraforgó mag

2 evőkanál lenmag

1 közepes lilahagyma

20 dkg sárgarépa

5 dkg mazsola

kis csokor petrezselyem

6-8 szem olajbogyó

1 teáskanál tengeri só

3 teáskanál pirospaprika

2 teáskanál morzsolt majoránna

3 evőkanál céklalé, vagy egy kis darabka nyers cékla

Először a csírát és a magokat tesszük az aprítógépbe. Morzsásra aprítjuk, majd kiöntjük egy nagyobb tálba. A zöldségeket, és a többi hozzávalót is aprítógépbe tesszük, és szintén apróra dolgozzuk. A zöldséges masszát hozzáöntjük a magokhoz, kézzel jól átforgatjuk, átgyúrjuk.

A céklára a színe miatt van szükség, szép színe lesz tőle a hamburgernek. 

Pogácsákat formázunk a masszából, megszórjuk a tetejét szezámmaggal, és aszalógépben vagy sütőben, 1 cm-re nyitott ajtónál, legalacsonyabb fokozaton néhány óra alatt megszárítjuk.

Akkor van készen, ha kívül száraz, de belül még puha. Lehetőleg melegen tálaljuk sok-sok zöldséggel, salátával. Hűtőszekrényben 1 hétig eláll.

A recept a Kifőztük II/2. számában található.

Tovább a blogra »