Ki hinné, hogy egy ilyen nyers, magokból, lencsecsírából készült hamburgerben legalább annyi fehérje van, mint egy húsból készült társának! Az íze pedig vetekszik az eredetivel. Ezt a nyers hamburgert nem töltjük puha zsömlébe, hanem csak zöldségekkel, csírákkal fogyasztjuk.
Hozzávalók:
10 dkg lencsecsíra
10 dkg beáztatott tökmag
10 dkg beáztatott napraforgó mag
2 evőkanál lenmag
1 közepes lilahagyma
20 dkg sárgarépa
5 dkg mazsola
kis csokor petrezselyem
6-8 szem olajbogyó
1 teáskanál tengeri só
3 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál morzsolt majoránna
3 evőkanál céklalé, vagy egy kis darabka nyers cékla
Először a csírát és a magokat tesszük az aprítógépbe. Morzsásra aprítjuk, majd kiöntjük egy nagyobb tálba. A zöldségeket, és a többi hozzávalót is aprítógépbe tesszük, és szintén apróra dolgozzuk. A zöldséges masszát hozzáöntjük a magokhoz, kézzel jól átforgatjuk, átgyúrjuk.
A céklára a színe miatt van szükség, szép színe lesz tőle a hamburgernek.
Pogácsákat formázunk a masszából, megszórjuk a tetejét szezámmaggal, és aszalógépben vagy sütőben, 1 cm-re nyitott ajtónál, legalacsonyabb fokozaton néhány óra alatt megszárítjuk.
Akkor van készen, ha kívül száraz, de belül még puha. Lehetőleg melegen tálaljuk sok-sok zöldséggel, salátával. Hűtőszekrényben 1 hétig eláll.
A recept a Kifőztük II/2. számában található.