Rakott brokkoli

A brokkoli szezonja lassan lejár, helyét átveszik a tavaszi friss zöldségek, levelek, gyümölcsök. Ha még akarsz egy finom téli nyers ételt kóstolni, akkor ezt érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

50 dkg brokkoli,

1 kiskanál só

1 evőkanál hidegen sajtolt olaj

a mártás darabos része:

brokkoli szára

20 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

20 dkg áztatott napraforgó mag

a mártás „selymes” része:

2 közepes paradicsom

2 paprika

½ hámozott cukkíni

½ fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

csipet só,

1 teáskanál citromlé,

1 teáskanál méz

1 mokkáskanál őrölt kömény,

1 kávéskanál majoranna

a magtejfölhöz:

15 dkg áztatott napraforgó mag,

15 dkg kesudió

¼ fej fehér salátahagyma

csipet só,

1 evőkanál citromlé

1 teáskanál méz

víz

A brokkolit rózsáira szedjük, a puha szárát levágjuk, félretesszük a mártáshoz. (a nagyon vastag, kemény szár-részt kidobjuk). A kicsi brokkoli rózsákat megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, kézzel kicsit átforgatjuk.

A mártás két részből fog állni.

a mártás darabos, és “selymes” része

A darabos részhez a brokkoli levágott szárát, a sárgarépát, fehérrépát és a beáztatott napraforgó magot aprítógépben morzsásra aprítjuk.

A „selymes” rész turmixgépben készül: a hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel simára keverjük. Összekeverjük a „darabos” résszel, jól átforgatjuk.

A magtejfölhöz turmixgépben a hozzávalókat simára keverünk. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy egy tejföl sűrűségű szószt kapjunk. (a kesudiót lehet helyettesíteni áztatott napraforgó maggal, de kesudióval finomabb)

Egy nagyobb tálba kiszedjük a mártás felét, erre rátesszük a brokkoli felét. Újra mártás következik, majd ismét brokkoli. A tetejére magtejfölt csurgatunk, megszórjuk pirospaprikával.  A maradék tejfölt külön tálaljuk.

Tovább a blogra »