A dióféléket, magokat nem tudjuk nyersen megemészteni. Alvó állapotban vannak bennük az enzimek, ráadásul van még bennük egy enzimgátló anyag is, ami miatt kellemetlen tüneteket produkálnak, ha nyersen fogyasztjuk őket.
A dióféléket be kell áztatni (legalább 1 napra, gyakran cserélt áztató vízben), a magokat pedig ki kell csíráztatni fogyasztás előtt. Éppen ezért fontos, hogy olyan hajdinát vásároljunk, ami ki is csírázik.
Csíráztatható hajdina |
Kétféle hajdina kapható a boltokban, egy barna árnyalatú, ez meg van pörkölve, és nem csírázik ki. Jellemző rá egy jellegzetes “szag”, ami szerintem nem olyan kellemes (sőt le merem írni: büdös).
A másik fajta hajdina világos, kicsi zöldes árnyalattal. Ebből is van BIO és nem bio minőségű. Mindkettő kicsírázik, de a nem bio minőségű hajdinának felhasználás után megint csak kellemetlen illata lesz, hamarabb kezd el romlani, erjedni.
Tehát a sok év tapasztalata azt mutatja, hogy a BIO világos hajdina jól csírázik, finom, és nagyon egészséges. Műzlibe, krékerbe, vagy csak salátára szórva érdemes fogyasztani. Nagyon jól kitölti a helyet torták aljában, édességekben, használatával nem lesz annyira nehéz, olajos az édesség.
2 napos hajdina csíra |
Sokan kérdezik tőlem, hogy hol lehet ilyen hajdinát beszerezni.
Hamarosan megnyíló webáruházamból lehet majd rendelni ilyen “kicsírázó”, világos hajdinát. De addig is nagyon szívesen küldök csíráztatott, megszárított BIO hajdinát.
1/2 kg csomag ára: 1200 forint.
Kicsírázott, megaszalt hajdina, azonnal fogyasztható, sokáig eltartható |
Száraz, hűvös helyen hónapokig eláll. Megőrölve lisztként is tudod használni, hozzáadni édességekhez, torta alapokhoz.
Nem kell vele bajlódni, csíráztatni, aszalni. Készen kapod, azonnal fogyaszthatod!
Szénhidrát tartalma miatt csökkenti a kenyér utáni vágyat, tisztítja a hajszálereket, javítja az emésztést.
Garantáltan BIO minőség!
Írj nekem ide: gitta@wisoft.hu