Lasagna

Csodás, szép és meglepően finom…

A kész lasagna, paradicsom szeletekkel, friss bazsalikom levelekkel

Kár, hogy a cukkíni és a paradicsom szezonjának a végefelé járunk… de azért még megéri elkészíteni gyorsan ezt a finomságot.

Tulajdonképpen nem is kellene másképp hívni ezt az ételt, mint “paradicsomos-növényi sajtos rakott cukkíni”. De rövidebb a lasagna. Sokan kérdezik tőlem, hogy mik alkotják a rétegeket, és talán a hosszabb megnevezés erre is választ adna.

A nyers lasagna-ban a tésztát vékonyra vágott cukkíni lapok alkotják, a töltelék pedig nyersen összeturmixolt zöldségek, diófélék. A végeredmény egy káprázatos, illatos, nagyon finom nyers egytál-étel.

Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes cukkíni

½ fej jégsaláta

a paradicsom szószhoz:

20 dkg paradicsom

5 dkg aszalt paradicsom

5 dkg datolya

só, friss bazsalikom, fokhagyma, bolognai fűszerkeverék (ez el is hagyható)

a magos réteghez:

10 dkg mandula

5 dkg paprika

egy evőkanál sörélesztő pehely

cukkíni darabok, amik a csíkozásból kimaradtak, max 5 dkg

kb 1 dl víz

só, petrezselyem, citromlé

A tetejére paradicsom karikák, friss bazsalikom levelek

A cukkínikből uborka gyaluval hosszú csíkokat vágunk. A két cukkíniből összesen 16 szép szelet lesz.  A jégsalátát vékony csíkokra vágjuk.

Az első réteg: 4 cukkíni lap egymás mellé téve. A többi réteg is így készül

A paradicsom szósz hozzávalóit turmixgépben simára keverjük. Ha a datolya száraz, akkor azt előtte be kell áztatni.  

A magos réteghez is konyhai robotgépbe tesszük a hozzávalókat, és egy homogén masszát készítünk.

A cukkíniből 4 szeletet lerakunk egymás mellé egy kisebb tálba. Erre rászórjuk a jégsaláta felét. Erre a paradicsom szósz fele kerül, majd ismét 4 szelet cukkíni. Erre rákenjük a mandulás krémet, majd újra jön 4 szelet cukkíni. Erre a saláta levelek, majd a paradicsom szósz másik fele.

A tetejére ismét cukkíni csíkokat teszünk.

A kétféle szósz, balra-hátul a paradicsomos, elől pedig a mandula-sajtos. A petrezselyemtől ilyen zöld 🙂

Azonnal fogyaszthatjuk.

Így néz ki felvágva, látszanak a rétegek…
Tovább a blogra »