Újév napján főztetek lencsét?
Főztem én is a családnak, egy kis marékkal pedig kicsíráztattam. 2 evőkanálnyi mag volt, a csírák pedig kinőtték a tálat, amiben csíráztak, a sokszorosára megnőttek!
A lencsecsíra nagyon egészséges, tudtátok, hogy a csírák gyógyító hatását már az ókorban felfedezték? A csírák telis-tele vannak ásványi anyaggal, vitaminokkal, rostokkal, növényi fehérjével és telítetlen zsírsavakkal valamint enzimekkel.. Gyulladáscsökkentők, kiváló csonterősítők, és segítik az érvédő koleszterin termelődését. A lencsecsíra tele van értékes aminosavakkal, kiváló fog- és immunrendszer erősítő.
És nem utolsó sorban, a hagyomány szerint, aki újév napján lencsét eszik, lesz sok pénze… 🙂
Sokféleképpen lehet elkészíteni, csak egyet ne tegyetek! A lencsecsírát ne főzzétek meg!
Most legutóbb két könyvben is olvastam, hogy milyen nagy jelentősége van az enzimeknek, és annak, hogy a zöldségeket, de főleg a csírákat nyersen együk. És ugyanezekben a könyvekben a következő receptben azt írják, hogy főzzük 20 percig… (????? ezt ki magyarázza el nekem??????)
Lencsecsíra saláta |
Lencsecsíra saláta 1 adag
1 csésze lencsecsíra (ez egy jó nagy marék)
1/2 kápia paprika kockákra vágva
1/2 lilahagyma kis kockákra vágva
1 evőkanál lenmagolaj (vagy más, hidegen sajtolt)
1 kávéskanál curry por
csipet só
A zöldségeket összekeverjük a csírával, és tálba tesszük. Az olajban elkeverjük a sót és a curryt, és a salátára öntjük. Már ehetjük is.
Az íze mellett az illata is nagyon finom….
Próbáljátok ki!