Céklás zöldség torta

Egy nagyon dekoratív, és finom receptet mutatok, érdemes kipróbálni, mert minden szempontból sikerélményt nyújt: viszonylag egyszerű, bár kicsit munkás, ugyanakkor a tálalása miatt szinte biztosra vehető az elismerés, amit a háziasszony be tud gyűjteni egy ilyen étel után.(és életben azért ez nagyobb élmény, mint így itt a fotón 🙂 )

Hozzávalók: (magos réteg)

20 dkg áztatott dió

20 dkg őrölt napraforgó mag

40 dkg sárgarépa

10 dkg hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1-2 szem aszalt paradicsom

5 dkg mazsola

só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Zöldséges rétegek:

2 db cékla

2 db sárgarépa

½ fej fehér káposzta

2 alma

citromlé, só, méz

A magos réteghez a hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk, ízesítjük, félretesszük.

Először a káposztát vágjuk darabokra, és tesszük az aprítógépbe. Kevés citromlével, sóval, mézzel ízesítjük. Ha elérte a megfelelő állagot, kiborítjuk egy tálba. Ezután a sárgarépát és az egyik almát tesszük az aprítógépbe. Kevés sóval morzsásra aprítjuk, majd kiborítjuk egy másik tálba. Legvégül a céklából készítjük el a salátát, szintén egy almával, sóval, citromlével, mézzel. Mindhárom salátát megpróbáljuk lecsepegtetni, hogy a tányéron ne eresszenek még plusz levet. (a fotón látszik, hogy a színes zöldségek megfogják egymást. Úgy a tökéletes, ha ez nem történik meg)

Egy fémkarikát helyezünk a tányérra, és a magos masszából 2-3 evőkanálnyit szedünk, jól lenyomkodjuk. 

Ezután jön a következő réteg, pl. a céklás, ebből is kb 1 ujjnyit teszünk a karikába. A következő réteg a világos káposztás, majd a sárgarépás jön. Ezt szépen lelapogatjuk, és még egy kanállal a magos masszából teszünk egyet a tetejére.

Ha eggyel készen vagyunk, a karikát lehúzzuk, és jöhet a következő tányér…

A tálalás után hamar jöjjön a fogyasztás, mert a színek összefolynak, és nem lesz annyira szép.

A maradék masszából fasírtot lehet aszalni, a zöldségeket pedig lehet salátának tálalni (bármihez).

Jó étvágyat hozzá!

Tovább a blogra »