Rakott édesburgonya

Rakott batáta nyresen

Batáta vagy édesburgonya… hazánkban kevéssé ismert, pedig trópusi eredete ellenére itthon is termesztik. Eredeti neve batáta, mi édesburgonyának hívjuk, pedig semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával, és az íze sem hasonlít hozzá.

Ásotthalmon és környékén élők már 20 éve foglalkoznak a termesztésével. És mit tud, hogy ennyire népszerű a Dél-Alföldnek a keleti szegletében? Egyrészt különleges az íze, rendkívül egészséges, tápanyag összetétele kiváló, és számtalan formában elkészíthető. 

Magas C vitamin tartalma miatt nem érdemes megfőzni, megsütni 🙂 mert akkor az mind mind elvész…

Eddig is fogyasztottam batátát, salátába reszeltem, kinyertem a levét, vagy más zöldségekkel együtt tölteléknek használtam. Ezért is örülök nagyon, hogy nem kell drága pénzen külföldről importálni, hanem hazai termésből is be lehet szerezni. (Erről bővebb info itt: http://bionaturline.hu/batata/index.html)

A színe fantasztikus… tele béta-karotinnal…

Most jöjjön egy gyors és nagyon finom rakott főétel batátából!

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg édesburgonya hámozva

10 dkg vegyes zöld saláta levél 

20 dkg dió (beáztatva)

10 dkg napraforgó mag (beáztatva)

1 kisebb fej lilahagyma,

1 kis szál sárgarépa,

1 kisebb darab zellergumó,

1 kápia paprika

só, bors, fűszerek

Tejföl:

10 dkg kesudió (vagy más olajos mag, pl. kendermag)

1 evőkanál citromlé

csipet só

kevés víz

Az édesburgonyát vékony, gyufaszál vékonyra reszeljük pl. EZZEL

A diót és a napraforgó magot lecsöpögtetjük, a zöldségeket mossuk, hámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Mindent beteszünk a konyhai robotgépbe, és morzsásra, kicsit pépesre aprítjuk. Ízesítsük tetszés szerint, én szokásosan magyaros fűszereket használtam, só, bors, egy kis paprika…

Vegyünk elő egy kisebb tepsit vagy jénai tálat. Tegyük a reszelt édesburgonyát a tál aljára, majd simítsuk el rajta a töltelék harmadát. Erre ismét batáta reszelék jön, majd ismét a töltelék. Erre tegyünk apróra vágott zöld salátát, és vékonyan ismét töltelék. A legtetejére a maradék batáta csíkok jönnek, amennyi maradt.

A tejfölhöz a magokat kevés vízzel sűrű péppé turmixoljuk, ízesítjük sóval, citromlével (esetleg pár csepp stévia, vagy 1 pici fokhagyma gerezd is mehet bele) és a rakott batáta tetejére csurgatjuk.

Ha kevesebb menyiséget készítünk, akkor tálalhatjuk rögtön tányéron, ételgyűrűn belül végezzük a rétegezést, és ha készen vagyunk, vegyük le a gyűrűt. Ünnepi ételnek is remek.

Tovább a blogra »